Jemen: EU geeft uitvoering aan VN-sancties tegen Houthi-leider en zoon van voormalig president Saleh

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 8 juni 2015.

De EU heeft een Houthi-leider evenals de zoon van voormalig president Saleh een wapenembargo en verdere gerichte sancties opgelegd. Hiermee geeft de EU uitvoering aan Resolutie 2216 (2015) van de VN-Veiligheidsraad van 14 april 2015.

Twee extra Jemenitische personen kregen een reisverbod en een bevriezing van tegoeden opgelegd naar aanleiding van hun acties tegen de vrede en stabiliteit in Jemen. Het gaat om Abdulmalik Al-Houthi, leider van de Houthi's, en Ahmed Ali Abdullah Saleh, zoon van de voormalige president. Zij speelden een belangrijke rol bij het faciliteren van de militaire uitbreiding van de Houthi-beweging, die zich verenigde met reguliere legereenheden die voormalig president Saleh trouw blijven. Sinds december 2014 gelden deze beperkingen al voor 2 andere leden van de Houthi-beweging, en voor voormalig president Ali Abdullah Saleh.

Daarnaast heeft de Raad het wapenembargo van de VN opgelegd aan de personen en entiteiten waarop deze beperkingen van toepassing zijn. Ook het verlenen van technische en financiële bijstand voor militaire activiteiten valt onder dat verbod.

De EU heeft de destabiliserende unilaterale acties van de Houthi’s en de strijdkrachten die voormalig president Saleh trouw blijven, veroordeeld. Zij heeft deze troepen opgeroepen onmiddellijk elk gebruik van geweld te staken. De EU is van oordeel dat alleen een brede politieke consensus, als resultaat van inclusieve onderhandelingen, tot een duurzame oplossing kan leiden, de vrede kan herstellen, en de eenheid, soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Jemen kan handhaven.