Opening: dertig jaar sinds toetreding Spanje en Portugal

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 9 juni 2015, 9:02.

Het is nu dertig jaar geleden dat Spanje en Portugal de toetredingsverdragen tekenden en verenigd werden met de Europese familie van democratische landen, sprak EP-voorzitter Martin Schulz bij de opening van de zitting. Misschien zijn niet alle wensen van dat moment vervuld, maar beide landen overwonnen onderdrukkende regimes en bereikten stabiliteit. De Europese belofte van kracht via democratie en voorspoed voor velen - niet slechts voor een enkeling - bestaat nog steeds, aldus Schulz.

De voorzitter zei dat hij gelooft dat leden, ondanks politieke meningsverschillen, vastberaden zijn de Europese economische kracht te bestendigen en het potentieel van de interne markt te verwezenlijken.

Agendawijzigingen

Dinsdag

Het debat en de stemming over de rechten van aandeelhouders (Sergio Cofferati, S&D, IT) zijn uitgesteld tot juli. Dinsdagochtend staat nu in het teken van het debat over de EU-Ruslandrelaties (rapporteur Gabrielius Landsbergis, EVP, LT).

Woensdag

He debat over het handels- en investeringsakkoord met de VS, TTIP, begint nu om 08:00 uur (rapporteur Bernd Lange S&D, DE).

Vertrekkende leden

Dhr. Schulz feliciteerde (ECR, PL) met de overwinning in de Poolse verkiezingen en stelde vast dat zijn zetel per 26 mei vacant is.

REF. : 20150604IPR62862