Centrale thema's Europese ontwikkelingsdagen 2015: armoede uitroeien en duurzame groei scheppen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 2 juni 2015.

De Europese ontwikkelingsdagen (EDD15), Europa’s belangrijkste forum voor wereldwijde ontwikkeling en samenwerking, vinden op 3 en 4 juni plaats in Brussel. Er worden 5000 deelnemers verwacht, die samen praktische oplossingen zullen zoeken voor een aantal van de meest urgente problemen van de wereld.

Deze editie van de Europese ontwikkelingsdagen (EDD15) komt op een cruciaal moment voor de toekomst van de planeet. In juli moeten immers belangrijke besluiten over vervolgmaatregelen voor de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling (MDG’s) worden genomen op de conferentie over ontwikkelingsfinanciering, in september vindt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties i plaats en in december worden naar verwachting ambitieuze nieuwe doelstellingen ter bestrijding van de opwarming van de aarde vastgesteld.

"Het is nu of nooit voor de internationale gemeenschap", zei de voorzitter van de Europese Commissie i, Jean-Claude Juncker i. "In het belang van onze planeet en van de mensheid is het nu tijd om moedige beslissingen te nemen en de wereld eens en voor altijd op het pad te brengen van duurzame ontwikkeling en de armoede uit te roeien.”

De Europese ontwikkelingsdagen zijn het meest prominente evenement van het Europees Jaar voor ontwikkeling, waarvan het motto "onze wereld, onze waardigheid, onze toekomst” wordt weerspiegeld in de belangrijkste thema’s van het Brusselse forum.

Meer dan 500 sprekers, deskundigen, mensen uit de praktijk en beleidsmakers zullen bijdragen aan het debat op de EDD15, waaronder:

  • Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie
  • Melinda Gates, medeoprichtster van de Bill and Melinda Gates Foundation,
  • H.M. Koningin Mathilde, Koningin der Belgen
  • Sam Kutesa, voorzitter van de 69ste algemene vergadering van de Verenigde Naties i
  • Tshering Tobgay, premier van het Koninkrijk Bhutan
  • dr. Denis Mukwege, medisch directeur en oprichter van het Panzi-ziekenhuis en winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2014

Na de openingsceremonie van de EDD15 op 3 juni zullen Neven Mimica i, EU-commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, en andere wereldleiders samen met Melinda Gates nieuwe maatregelen aankondigen voor de aanpak van het mondiale probleem van de ondervoeding. Op 4 juni zal commissaris Mimica ook een partnerschap ondertekenen ter versterking van de regionale integratie met vijf regionale organisaties van Oost- en Zuidelijk Afrika.

Deelnemers uit meer dan 140 landen, die 1 200 organisaties vertegenwoordigen, zullen de kans krijgen te bespreken hoe duurzame groei tot stand kan worden gebracht, hoe een gezamenlijke visie op universele en fundamentele rechten kan worden ontwikkeld en hoe slim beleid kan bijdragen tot de verbetering van de levensomstandigheden van miljoenen mensen.

14 jongeren uit de hele wereld zijn geselecteerd om in het kader van de wedstrijd "Future Leaders" deel te nemen aan verschillende bijeenkomsten van het evenement. Dit biedt jonge deskundigen een platform om hun standpunten over het toekomstige ontwikkelingsbeleid uiteen te zetten. Bovendien zullen op de EDD15 meer dan 50 goede voorbeelden op het gebied van internationale samenwerking worden gepresenteerd.

Nadere informatie

Website van de Europese Ontwikkelingsdagen: www.eudevdays.eu

De openingssessie van het evenement en verschillende andere hoogtepunten zullen worden uitgezonden via Europe by Satellite: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

Persaccreditering kan worden aangevraagd via e-mail aan press@eudevdays.eu.

(Accreditering ter plaatse is alleen mogelijk voor journalisten die over een perskaart van de Europese Commissie beschikken.)

IP/15/5090

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: