Dialoog ACS-EU over migratie en ontwikkeling: mensenhandel en migrantensmokkel

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 29 mei 2015.

Op 9 en 10 juni 2014 zijn deskundigen van de EU en de ACS-landen bijeengekomen in Brussel. Zij bespraken hun respectieve beleid op het gebied van mensenhandel en migrantensmokkel en brachten in kaart op welke concrete terreinen kan worden samengewerkt om beide verschijnselen in een geest van gedeelde verantwoordelijkheid aan te pakken. Uit de vergadering kwam naar voren dat alle partijen die uitdagingen het hoofd willen bieden, en dat de samenwerking tussen de landen van herkomst, doorreis en bestemming moet worden uitgediept, onder meer vanuit zuid-zuidperspectief. De deskundigen van beide partijen werden het eens over de volgende operationele conclusies:

  • 1. 
    Waar nodig moet wetgeving worden vastgesteld die alle aspecten van mensenhandel en migrantensmokkel omvat, met aandacht voor de verschillen tussen beide verschijnselen, en in overeenstemming met de protocollen tegen mensenhandel en migrantensmokkel bij het Verdrag van de Verenigde Naties tegen grensoverschrijdende georganiseerde misdaad (protocollen van Palermo) en met de EU-wetgeving.
  • 2. 
    Het is essentieel dat nationale wetgeving inzake mensenhandel en migrantensmokkel daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Momenteel wordt een grote meerderheid van de slachtoffers nooit geïdentificeerd of beschermd. Bovendien opereren de meeste criminele netwerken in een klimaat van straffeloosheid en worden ze niet ontmanteld of vervolgd. Een behoorlijke uitvoering veronderstelt tevens dat de verschillende vormen van uitbuiting (bijvoorbeeld in de sport, in het onderwijs of sekstoerisme) doeltreffend worden aangepakt. Voorts is het van het grootste belang om niet-gouvernementele organisaties terdege bij dit alles te betrekken, vooral wat de contacten met de slachtoffers van criminele netwerken betreft.