Premier Tunesië: EU verrichtte goed werk, zou hetzelfde voor anderen moeten doen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 29 mei 2015, 11:58.

Vier jaar na het begin van de Arabische Lente in Tunesië wordt de overgang van het land naar democratie als een voorbeeld in de regio gezien. We spraken met de premier van Tunesië, Habib Essid tijdens zijn bezoek aan het Europees Parlement i op donderdag 28 mei. Hij sprak over de huidige uitdagingen voor Tunesië en de regio met Voorzitter Schulz i en de leden van de commissies Buitenlandse zaken en de subcommissies Mensenrechten en Veiligheid en defensie.

Tunesië wordt gezien als een voorbeeld voor de overgang naar een democratie. Wat was het geheim? Wat kunnen andere landen van uw voorbeeld leren?

Tunesië en de Vader van de Natie, President Bourguiba, hebben sinds 1956 de juiste keuzes gemaakt. De President richtte zich op onderwijs, gezondheid en vrouwenemancipatie. Dankzij het onderwijs van deze kinderen, dankzij deze instellingen heeft Tunesië in deze democratische overgang kunnen slagen.

Uw land grenst aan Libië, een land in een benarde toestand. Hoe beïnvloedt dit Tunesië? Wat kan er worden gedaan?

De veiligheid van Libië is de veiligheid van Tunesië. Zolang deze situatie blijft bestaan in Libië, zullen we met veel problemen worden geconfronteerd. We proberen de situatie aan te pakken maar het is niet gemakkelijk. Het Libische probleem moet worden opgelost door middel van politieke oplossingen.

De migrantencrisis in de Middellandse Zee is uitgegroeid tot een belangrijke politieke kwestie in de EU. Hoe ziet u de aanpak van de EU?

Het migratieprobleem moet worden aangepakt bij de herkomst en de bestemming. Het is het gevolg van de wanhoop van de mensen, die thuis niet kunnen overleven en risico's nemen en hun bezittingen verkopen voor een ticket naar vrijheid en een baan.

Om dit probleem op te lossen, moet je het bestrijden aan de bron. Momenteel proberen we met de kwestie om te gaan en we hebben enigzins gefaald. Wij moeten nu oplossingen vinden voor degenen die deze reis hebben gemaakt, zowel thuis als op hun bestemmingen.

Hoe kunnen de EU en het Europees Parlement helpen bij de stabilisering en de democratisering van de regio?

Zij hebben uitstekend werk verricht met Tunesië en zouden hetzelfde voor anderen moeten doen. Ze hielpen ons in de politieke overgangsfase, wat uiterst belangrijk is en tijdens de voorbereiding van de verkiezingen. Je moet echter de landen ook bij hun economische en sociale overgang steunen.

Click here for more news from the European Parliament.

REF. : 20150526STO59683