Syria: EU extends sanctions against the regime and its supporters by one year

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 28 mei 2015.

Aangezien de situatie in Syrië blijft verslechteren, heeft de Raad de beperkende maatregelen van de EU tegen het Syrische regime met één jaar verlengd.

Eén extra persoon kreeg een reisverbod en een bevriezing van tegoeden in de EU opgelegd. Deze persoon is een hooggeplaatste militair die verantwoordelijk wordt geacht voor de onderdrukking van en het geweld tegen de burgerbevolking in Damascus en op het platteland rond die stad. Nu gelden voor meer dan 200 personen en 70 entiteiten EU-sancties vanwege de gewelddadige repressie tegen burgers in Syrië.

Het besluit voorziet ook in een verlenging tot en met 1 juni 2016 van de bestaande sancties, waaronder het olie-embargo en de beperkingen op bepaalde investeringen.

In december 2014 had de Raad herhaald dat de EU sancties tegen het regime en de aanhangers ervan zou blijven opleggen en toepassen zolang de repressie aanhoudt. Volgens de EU is een duurzame oplossing van het conflict enkel mogelijk via een door Syrië geleid politiek proces dat tot een transitie leidt. De EU blijft alle inspanningen daartoe aanmoedigen.

De wetgevingsbesluiten, met details over de persoon die aan de lijst is toegevoegd, staan in het Publicatieblad van de EU van 29 mei 2015.