Rode Kruis: "Het leven in Syrië is na jaren van conflict zeer moeilijk geworden"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 28 mei 2015, 16:47.

De voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Peter Maurer, heeft een beroep gedaan op de EU om haar inspanningen voor het stabiliseren van delen van het door crisissen geplaagde Midden-Oosten en Afrika te verhogen. Bij zijn ontmoeting met EP-Voorzitter Martin Schulz i op 27 mei benadrukte hij de "enorm belangrijke bijdrage" van de EU aan de internationale activiteiten van het Rode Kruis.

In 2014 was de Europese Commissie i de vierde grootste donor van het ICRC met 9,4% van alle bijdragen. Vooruitlopend op zijn toespraak tot de leden van de parlementaire commissie Buitenlandse zaken, deelde Maurer zijn visie op de humanitaire crises in Nigeria en Syrië.

U bent net terug uit de regio rond het Tsjaadmeer. Hoe moet de internationale gemeenschap reageren op de humanitaire crisis als gevolg van het conflict met Boko Haram?

Met meer dan 1,5 miljoen ontheemde mensen in het noorden van Nigeria, wordt deze crisis vaak onderschat. Aangezien er ook vluchtelingen in Kameroen, Tsjaad en Niger zijn, is het reageren op de humanitaire behoeften van deze ontheemden een enorme taak. Momenteel is het ICRC de enige relevante internationale actor in het noorden van Nigeria en we moeten onze hulp met water, sanitaire voorzieningen, onderdak, voedsel en medische zorg vergroten. Psychosociale ondersteuning is ook nodig.

Het ICRC is zeer actief geweest bij de aanpak van de verslechterende humanitaire situatie in Irak en Syrië. Welke gevolgen heeft de groei van de Islamitische Staat op de lokale bevolking en op de activiteiten van het ICRC?

Zelfs vóór het verschijnen van de Islamitische Staat, had Syrië al te maken met de ernstigste humanitaire crisis in vele jaren. Miljoenen Syriërs zijn ontheemd. Het is een grote uitdaging voor het ICRC om toegang tot Syrië en Irak te krijgen. We kunnen soms onderhandelen over vrijstellingen voor het uitvoeren van medisch en sanitair werk maar zonder een stabiele toegang tot het grondgebied van de Islamitische Staat, ontbreekt het de bevolking aan stabiele ondersteuning. Het leven is uiterst moeilijk voor Syriërs in het gebied dat door de Islamitische Staat wordt gecontroleerd maar ook voor degenen die in het nauw zijn gedreven tussen de frontlinies. Zelfs in de door de regering gecontroleerde gebieden van Syrië is het leven na vijf jaren van conflict zeer moeilijk geworden.

Welk verschil kan een EU-bijdragen leveren aan ICRC-activiteiten?

De EU is een van onze top vijf donoren en levert een enorm belangrijke bijdrage aan de hulp bij ons werk. Ik zie de EU niet alleen als donor maar ook als een regio met een grote toewijding aan het internationaal humanitair recht. Het ICRC heeft meer financiële steun nodig omdat we steeds vaker worden geconfronteerd met de uitdagingen waar wij als enige op reageren.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150526STO59664