Cyberaanvallen: hoe kunnen we de media en belangrijke infrastructuur beschermen?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 28 mei 2015, 12:30.

Een aantal grote westerse nieuwsorganisaties kreeg de afgelopen jaren te maken met politiek gemotiveerde cyberaanvallen, vooral als vergelding voor hun kritische verslaggeving van gebeurtenissen, landen of bewegingen zoals het Syrische regime of IS. Op woensdag besprak het EP of de EU bereid is om dergelijke aanvallen tegen te gaan. Bekijk onze tijdlijn voor meer informatie.

Volgens de bestaande EU-regels hebben alleen telecombedrijven de verplichting om belangrijke veiligheidsincidenten te melden en de veiligheid van hun netwerken en diensten te waarborgen.

In 2013 keurde de Europese Commissie i de eerste EU-strategie op het gebied van cyberveiligheid goed en stelde een nieuwe richtlijn voor die een minimaal niveau van veiligheid aan eigenaars van andere kritieke infrastructuur zoals energie, het bankwezen, gezondheidszorg, transport moet opleggen en zorgen voor intensivering van samenwerking voor bescherming.

"Wij proberen ervoor te zorgen dat wanneer burgers omgaan met kritieke infrastructuur, zij worden beschermd tegen aanvallen van hackers," zegt Andreas Schwab i, een Duits lid van de Europese Volkspartij i. Schwab is de rapporteur, die de onderhandelingen voert namens het EP met de Raad i en de Commissie over de nieuwe richtlijn

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement

REF. : 20150526STO59635

Bijgewerkt op: ( 28-05-2015 - 12:32)