Ban Ki-moon over migratie: "Levens redden moet topprioriteit zijn"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 28 mei 2015, 10:43.

Europa moet zich richten op het redden van levens bij het migratievraagstuk, zei secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon i, in een toespraak op 27 mei. Hij vroeg aandacht voor de 1.800 mensen die verdronken tijdens het oversteken van de Middellandse Zee dit jaar: "Europa heeft een belangrijke rol te spelen en een collectieve verantwoordelijkheid om op te treden. Levens redden moet de topprioriteit zijn." Hij sprak ook over duurzame ontwikkeling en het voorkomen van gewelddadig extremisme.

Ban zei dat maatregelen voor effectievere rechtshandhaving tegen mensenhandelaars en -smokkelaars niet voldoende zijn en dat een meer integrale aanpak nodig is. Hij wees er ook op Europa migranten nodig heeft door de lage bevolkingsgroei en vergrijzing.

De secretaris-generaal van de VN sprak ook over gewelddadig extremisme: "Naleving van mensenrechten en de rechtsstaat zijn essentieel. We moeten ons altijd bewust zijn van onze bijzondere verantwoordelijkheid om te voorkomen dat reacties op terrorisme en gewelddadig extremisme de problemen verergeren."

Daarnaast liet Ban weten dat vooruitgang nodig is in dit jaar van de duurzame ontwikkeling en dat er voor de EU een speciale rol is weggelegd: "Door haar nationale verplichtingen en het klimaat- en energiebeleid, is de EU het lichtend pad naar een veiligere, welvarendere koolstofarmere toekomst voor haar bevolking en onze wereld."

Bij de introductie van Ban beloofde EP-voorzitter Martin Schulz steun van het Parlement voor het werk van de VN: "De Europese Unie en het Europees Parlement delen de belangrijkste doelen van uw organisatie: de strijd tegen de klimaatverandering en de strijd tegen armoede, evenals uw inzet voor onderwijs en duurzame groei. In deze strijd staan wij aan uw zijde."

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150526STO59634