EU ondertekent visumvrijstellingsovereenkomst met Oost-Timor

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2015.

Op 26 mei heeft in Brussel de plechtige ondertekening van een overeenkomst inzake visumvrijstelling voor kort verblijf tussen de EU en Oost-Timor plaatsgevonden. Namens de EU is de overeenkomst ondertekend door H. E. Ilze Juhansone, ambassadeur, permanent vertegenwoordiger van de Republiek Letland, voorzitter van het Comité van permanente vertegenwoordigers, en door Yolanda Gallego-Casilda Grau, hoofd van de eenheid "Visumbeleid” bij de Europese Commissie. Voor Oost-Timor is de overeenkomst ondertekend door Roberto Sarmento de Oliveira Soares, viceminister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking.

De nieuwe visumregeling houdt in dat EU-burgers visumvrij naar het grondgebied van Oost-Timor kunnen reizen en dat burgers van Oost-Timor visumvrij naar de EU kunnen reizen voor een verblijf van 90 dagen binnen een willekeurig tijdvak van 180 dagen.

Om visumvrij te kunnen reizen moeten burgers van de EU en burgers van Oost-Timor in het bezit zijn een gewoon paspoort, diplomatiek paspoort, dienstpaspoort, officieel paspoort of speciaal paspoort. Het visumvrije reizen geldt voor alle categorieën personen en voor alle reisdoeleinden (bv. toerisme, culturele bezoeken, wetenschappelijke activiteiten, familiebezoek, zaken, enz.), behalve voor het verrichten van betaalde werkzaamheden.

Het besluit over de sluiting van de overeenkomst wordt nu aan het Europees Parlement toegezonden, want de overeenkomst kan pas worden gesloten nadat het Europees Parlement er zijn goedkeuring aan heeft gehecht. Zij wordt echter al vanaf 26 mei 2015 voorlopig van toepassing.

Overeenkomstig de aan de EU-verdragen gehechte protocollen geldt de overeenkomst niet voorn Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Voor deze lidstaten blijft de visumregeling van hun nationale wetgeving van toepassing.


1.

Relevante EU dossiers