EU biedt extra steun voor herstel en ontwikkeling Centraal-Afrikaanse Republiek

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2015.

De Europese Unie i is reeds een belangrijke partner van de Centraal-Afrikaanse Republiek en trekt extra geld uit om het land te helpen herstellen van het recente conflict.

Om op internationaal niveau aandacht en steun voor de Centraal-Afrikaanse Republiek te genereren, vindt vandaag een conferentie plaats in Brussel over de behoeften van het land op het gebied van humanitaire hulp, herstel en weerbaarheid. De conferentie wordt geleid door hoge vertegenwoordiger en vice-voorzitter Federica Mogherini i, samen met Neven Mimica i, Europees commissaris voor internationale samenwerking en ontwikkeling, en Christos Stylianides i, Europees commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheer. De delegatie van de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt geleid door Catherine Samba-Panza, de voorzitter van de overgangsregering. Tot de deelnemers behoren de ministers van Ontwikkelingssamenwerking van Frankrijk, Duitsland en Nederland, ministers van Buitenlandse Zaken uit de Centraal-Afrikaanse regio en vertegenwoordigers van internationale organisaties.

Hoge vertegenwoordiger en vice-voorzitter Mogherini: "Na jaren van conflict verdienen de burgers van de Centraal-Afrikaanse Republiek vrede, nu en in de toekomst. Sinds de crisis uitbrak heeft de EU de Centraal-Afrikaanse Republiek geholpen herstel, stabiliteit en ontwikkeling te bewerkstelligen. Tijdens het Forum van Bangui is onlangs een proces van nationale verzoening in gang gezet, dat wordt geleid door vertegenwoordigers van het land zelf. Met de conferentie van vandaag willen wij, samen met onze internationale partners, bevestigen dat wij de Centraal-Afrikaanse Republiek zullen helpen in dit proces op weg naar vrede en herstel."

Tijdens de conferentie maakt de Europese Commissie i bekend dat zij haar steun voor de Centraal-Afrikaanse Republiek met in totaal 72 miljoen euro zal verhogen. Dit bedrag omvat humanitaire hulp (waarvoor 10 miljoen euro extra wordt uitgetrokken), begrotingssteun (40 miljoen euro extra) en een extra bijdrage aan het EU-trustfonds voor de Centraal-Afrikaanse Republiek (22 miljoen euro extra). Vandaag worden ook de eerste resultaten bekend gemaakt van het trustfonds (dat "Bêkou" heet, "hoop" in het Sango, de belangrijkste taal van het land), evenals de toekomstige vooruitzichten van het fonds.

"We leven in bewogen tijden, waar altijd en overal een crisis kan uitbreken. We moeten echter ook aandacht blijven besteden aan aanslepende humanitaire crises zoals deze. De burgers van de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben nog steeds onze hulp nodig om te overleven en hun leven weer op te bouwen," aldus commissaris Stylianides.

"Dankzij het Bêkou-fonds is een sterke synergie gecreëerd tussen de internationale partners om de Centraal-Afrikaanse autoriteiten te helpen uit de crisis te komen, de staat te versterken en vrede en veiligheid. Ik ben erg tevreden over de snelheid waarmee het Bêkou-fonds is opgezet. Hieruit blijkt dat de EU en haar partners goed beseften dat snel op deze crisis moest worden gereageerd. Deze conferentie biedt de gelegenheid om het stabilisatieproces van de Centraal-Afrikaanse Republiek voor het voetlicht te brengen en blijk te geven van de internationale solidariteit hiervoor," aldus commissaris Mimica.

Verwacht wordt dat de EU zal aankondigen dat zij financiële steun nog verder zal verhogen.

Achtergrond

De Centraal-Afrikaanse Republiek bevindt zich sinds 2013 in een crisis. De structuren van de staat, de economie en de samenleving moeten volledig opnieuw worden opgebouwd.

Om het land te helpen heeft de Europese Unie in 2013-2014 reeds 377 miljoen euro gemobiliseerd uit alle instrumenten die haar ter beschikking staan. Naast de royale humanitaire hulp in verband met deze crisis heeft de EU het voortouw genomen bij de internationale inspanningen om herstel en opbouw van weerbaarheid te bewerkstelligen. De EU heeft in juli 2014 samen met Frankrijk, Duitsland en Nederland het Europese Bêkou-trustfonds voor de Centraal-Afrikaanse Republiek gelanceerd.

Van de oorspronkelijke begroting van 74 miljoen euro heeft het fonds al meer dan 47 miljoen euro vastgelegd. Met het trustfonds worden acties ondersteund waarmee de humanitaire respons wordt gekoppeld aan wederopbouw en ontwikkelingsprogramma's op middellange termijn.

Nadere informatie:

The EU engagement with the Central African Republic:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5041_en.htm

IP/15/5040

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: