Declaration by the EU marking the passage of one year since former President Michel Sleiman of Lebanon left office

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 25 mei 2015.

Vandaag is er één jaar verstreken sinds het aftreden van de voormalig president van Libanon, Michel Sleiman. Dit langdurige presidentiële vacuüm brengt ernstige risico’s met zich mee voor het land als geheel. Het heeft het functioneren van alle Libanese instellingen ondermijnd, evenals het vermogen van Libanon om de problematische veiligheidssituatie te verbeteren en de lastige sociale en economische problemen aan te pakken.

De EU herinnert aan de presidentiële verklaring die door de VN-Veiligheidsraad op 19 maart is aangenomen. De EU doet een beroep op alle politieke krachten doortastend op te treden om een nieuwe president te kiezen. Het is van cruciaal belang dat alle partijen de grondwet handhaven en het akkoord van Taif en het nationale pact volledig uitvoeren. De EU onderstreept het belang van dialoog tussen alle politieke groeperingen teneinde de zich verdiepende crisis te boven te komen. De EU steunt minister-president Tammam Salam bij zijn inspanningen om het land te regeren in deze moeilijke tijden. De EU roept alle leden van het parlement op de lange democratische traditie van Libanon in stand te houden en onverwijld overeenkomstig de grondwet bijeen te komen om een president te kiezen.

Het conflict in Syrië, dat zich inmiddels in het vijfde jaar bevindt, is nog steeds van invloed op de stabiliteit van Libanon. Een nieuwe reeks van complexe veiligheidsdreigingen leidt tot verdere verscherping van de crisis. De EU betuigt opnieuw haar gehechtheid aan de soevereiniteit, de territoriale integriteit en de onafhankelijkheid van Libanon. De EU roept alle partijen op zich weer afzijdig te houden van het conflict in Syrië en het belang en de stabiliteit van Libanon opnieuw op de eerste plaats te stellen. De EU staat volledig achter de inspanningen van de Libanese veiligheidsdiensten om de stabiliteit te handhaven en te reageren op de veiligheidsproblemen. Daarom heeft de EU haar bijstand aan de Libanese strijdkrachten en de veiligheidssector als geheel opgevoerd.

Eveneens urgent is de vluchtelingencrisis. De EU prijst de Libanese autoriteiten en bevolking voor hun genereuze inspanningen om huisvesting, bijstand en bescherming te verlenen aan de vluchtelingen die het conflict in Syrië ontvluchten, en wijst tevens op het belang van eerbiediging van de mensenrechten en de humanitaire beginselen. De EU is ingenomen met de onontbeerlijke werkzaamheden van het UNHCR en andere VN-agentschappen en internationale organisaties ter ondersteuning van de Syrische vluchtelingen en de gastgemeenschappen in Libanon. Als grootste donor in Libanon zal de EU zich onverminderd inspannen voor het lenigen van de toenemende behoeften van kwetsbare gemeenschappen en vluchtelingen. Op de donorconferentie in Koeweit eind maart heeft de EU nog eens € 1,1 miljard toegezegd, met inbegrip van een meerjarige financiering voor humanitaire acties en ontwikkeling voor vluchtelingen en ontvangende landen

De EU steunt Libanon in zijn streven om het hoofd te bieden aan deze buitengewone uitdagingen. Ons engagement voor steun aan Libanon is stevig en duurzaam. De EU bevestigt haar sterke partnerschap met Libanon, dat verankerd is in onze gemeenschappelijke waarden van democratie, pluralisme en de rechtsstaat. De EU onderstreept het belang van het bestendigen van de vrijheid en verscheidenheid van Libanon als een model van matiging in de hele regio.