Terugblik op de plenaire vergadering 18-21 mei: conflictmineralen, migratie, zwangerschapsverlof en digitale interne markt

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 22 mei 2015, 11:57.

De leden keurden maatregelen goed om te voorkomen dat de opbrengst van conflictmineralen wordt gebruikt voor de financiering van gewapende conflicten en riep de regeringen op om de impasse te doorbreken over harmonisatie van zwangerschapsverlof in de EU. Ze debatteerden ook over maatregelen voor de migrantencrisis op de Middellandse Zee. Verder gaven zij groen licht voor strengere regels tegen witwassen van geld.

EU-bedrijven die tin, tantaal, wolfraam en goud importeren, moeten door de EU worden gecertificeerd om ervoor te zorgen dat de inkomsten geen conflicten financieren, zeiden de leden op woensdag in het licht van mogelijke EU-brede wetgevingsvoorstellen.

De leden vroegen regeringen om de impassen van vier jaar over het akkoord voor EU-regels van ten minste 20 weken zwangerschapsverlof te doorbreken. De Commissie heeft gedreigd het voorstel in te trekken als er niet gauw overeenstemming is.

Op 20 mei bespraken de leden het plan van de Commissie voor aanpak van de migrantencrisis op de Middellandse Zee, waaronder een eerlijkere verdeling van asielzoekers over de EU-landen en meer geld voor beveiliging van de buitengrenzen.

De EU-lidstaten moeten centrale registers aanleggen over de eigenaren van bedrijven, andere rechtspersonen en trusts om het witwassen van geld beter te bestrijden, besloot het EP i op woensdag.

De Hongaarse premier Viktor Orbán i sprak de plenaire vergadering op dinsdag toe en sprak over zijn recente opmerkingen over de herinvoering van de doodstraf en de omstreden nationale consultatie over immigratie

De leden debatteerden over de crisis in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.

Ze bekeken ook de vooruitgang die Turkije heeft geboekt bij de toetreding tot de EU en waarschuwden Ankara dat haar optreden tegen de persvrijheid en pluriformiteit van meningen onverenigbaar is met de grondrechten van de EU en "in strijd met een hervatting van het onderhandelingsproces".

Tijdens een debat op dinsdag lieten de leden weten in grote lijnen de plannen van de Commissie voor een strategie voor een digitale interne markt, te verwelkomen, om kansen te creëren voor bedrijven in de EU.

De leden drongen er in een resolutie bij de EU op aan om maatregelen te nemen om de verspreiding van de Xylella fastidiosa bacteriën buiten Italië - waar ze olijfbomen ernstig beschadigen - te voorkomen.

Anneli Jäätteenmäki, een Fins lid van de ALDE-fractie werd op woensdag verkozen als nieuwe ondervoorzitter van het Europees Parlement, na het vertrek van Olli Rehn i die werd verkozen in het Finse parlement.

De winnaars van de EP Facebook "videoreporters voor een dag" wedstrijd bezochten het Parlement op dinsdag, waar ze opnamen voor hun eigen video maakten.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150519STO56542