Alojz Peterle over situatie in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 20 mei 2015, 15:39.

De leden debatteren woensdagmiddag over de politieke crisis in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië met de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid, Federica Mogherini i. Het land op de westelijke Balkan -dat in december 2005 de status van kandidaat-lidstaat kreeg - werd de afgelopen dagen opgeschrikt door geweld en massale demonstraties. De delegatievoorzitter voor betrekkingen met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Alojz Peterle, geeft zijn visie op de situatie.

Wat kan de EU i doen om van de huidige politieke crisis in het land te helpen oplossen?

De EU moet doortastend optreden bij de hulp om het land dat een duidelijk Europees perspectief heeft, te stabiliseren. Het interetnische, interreligieuze, posttotalitaire en naoorlogse karakter van de Balkan mag niet worden onderschat.

Het initiatief om de belangrijkste politieke leiders met elkaar in gesprek te laten gaan, is een goed teken dat we alles in het werk stellen om de crisis de-escaleren. Onze inzet moet breed en consistent zijn met betrokkenheid op het hoogste politieke niveau tot een oplossing wordt bereikt.

Het is alweer 11 jaar geleden dat door de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië EU-lidmaatschap aangevraagd. Kunt u de voortgang van het land als kandidaat-lidstaat schetsen?

Het land heeft voorbeeldig vooruitgang geboekt. In feite hebben de Commissie en het Parlement al negen opeenvolgende keren aanbevolen de onderhandelingen te openen. Het is in het belang van de EU dat het Europese perspectief van de Balkan op de rails wordt gehouden.

In het geval van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, zou ik liever zien dat de bilaterale problemen worden opgelost tijdens de toetredingsonderhandelingen, aangezien de wachtkamer niet de Europese transformerende kracht heeft die nodig is voor de Europese integratie van de Balkan.

Alojz Peterle is een Sloveense lid van de EVP i-fractie. Het debat vindt plaats vanaf 15.00 uur.

Bekijk onze briefing voor meer informatie over de huidige crisis in de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.

REF. : 20150519STO56442