Migratie: Leden in debat over plan EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 20 mei 2015, 12:27.

De leden bespraken op 20 mei het plan van de Commissie voor de migranten die naar de Europese Unie i proberen te komen, vaak met gevaar voor eigen leven op zee. Vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans i, en de Commissaris voor Migratie, Dimitris Avramopoulos i kondigden een aantal maatregelen aan, waaronder een noodmechanisme voor het herplaatsen migranten uit grenslanden, een regeling voor hervestiging voor migranten uit landen buiten de EU en meer fondsen voor beveiliging van de grenzen.

Namens het voorzitterschap van de Raad i, verwelkomde Zanda Kalnina-Lukaševica het initiatief en de verdrievoudiging van middelen voor het EU-agentschap voor de buitengrenzen, Frontex. Zij herinnerd eraan dat de regeringen ook hebben besloten een militaire EU-operatie in het leven te roepen, gericht op "het breken van het business-model van mensensmokkelaars".

Vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, kondigde aan dat de Commissie volgende week een tijdelijk relocatie-mechanisme zal voorstellen om "de druk op de grenslanden te verminderen". "Dit gaat niet over migratie in het algemeen, maar een extreme crisissituatie die een duidelijk antwoord vraagt". "Illegale migratie bij de wortels aanpakken betekent het beveiligen onze grenzen en redden van levens maar ook de juiste toepassing van onze gemeenschappelijke asielregels en we hebben de inzet van de lidstaten nodig," voegde hij eraan toe

"Onze directe omgeving staat in brand en Europa wordt gezien als een toevluchtsoord in tijden van instabiliteit", liet de Commissaris voor migratie, Dimitris Avramopoulos, weten.

Manfred Weber i, de fractievoorzitter van de Europese Volkspartij i, zei dat "Wij gezamenlijk als Europeanen worden opgeroepen om te reageren op de uitdaging" van de migratie. Hij verwelkomde "het solidariteitsmechanisme" en voegde eraan toe: "Wij zijn bereid om te blijven werken aan het goede plan geïnitieerd door de Commissie".

"Europa wordt vaak beschuldigd niets te doen. Met deze maatregelen laten we zien dat Europa kan optreden," zei de fractievoorzitter van de Socialisten en Democraten, Gianni Pittella i. "We moeten een einde maken aan de netwerken van de smokkelaars, maar we willen geen militaire actie of geweld," voegde hij eraan toe.

Timothy Kirkhope i (Europese Conservatieven en Hervormers) uitte kritiek op de plannen om asielzoekers te herverdelen in Europa. "We hebben een morele plicht om elkaar te helpen maar ... echte solidariteit is het aanbieden van hulp, omdat dat het juiste ding is om te doen, niet omdat we gedwongen zijn".

Guy Verhofstadt i, de fractievoorzitter van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, deed een oproep voor een gemeenschappelijke Europese actie voor de aanpak van de crisis in de buurlanden: "We deden niets in Libië, we hebben we niets in Syrië gedaan en dat is één van de redenen waarom zo veel vluchtelingen proberen om de Europese Unie binnen te komen."

Gabriele Zimmer, voorzitter van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links uitte kritiek op wat zij zag als een repressieve aanpak van vluchtelingen: "Dit zijn mensen in enorme problemen, en het onderdrukken van de vluchtelingen levert geen bijdrage aan het oplossen van hun problemen, het creëert alleen maar meer terroristen.”

"De enige benadering van de Raad waar iedereen het over eens is, is meer grenscontroles, het terugsturen van meer mensen en de lancering van meer militaire operaties. Gisteren hoorden we over de Hongaarse vluchtelingen in 1956, die met open armen werden ontvangen door de andere landen in Europa: waar zijn de open armen nu? ", vroeg Judith Sargentini i (De Groenen/Vrije Europese Alliantie).

Nigel Farage i, medevoorzitter van de fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie, herinnerde eraan dat hij de Commissie had gewaarschuwd dat het gemeenschappelijk EU-asielbeleid geen veiligheidscontroles heeft en "dat was een echte dreiging van ISIS door dit beleid te gebruiken om onze landen te infiltreren en een groot gevaar voor onze samenlevingen te vormen. "

Vicky Maeijer i, een niet-fractiegebonden lid uit Nederland, sprak over haar zorgen met "elk land dat een aandeel illegalen en terroristen ontvangt". “We maken de migrantensmokkelaars rijk en dat is niet de manier."

REF. : 20150519STO56415