Conflictmineralen: import grondstoffen zonder financiering militaire groepen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 19 mei 2015, 10:33.

Het terugdringen van de illegale financiering van legers of andere militaire groepen in door conflicten getroffen gebieden, is het onderwerp van het eerste debat op dinsdag. De leden debatteren over een ontwerpverordening voor een systeem voor zelfcertificering in de toeleveringsketen van tin, tantaal, wolfraam en goud afkomstig uit regio's gekenmerkt door gewapende conflicten of het risico van een conflict.

De ontwerpverordening werd op 14 april in de commissie Internationale handel aangenomen met 22 stemmen voor, 16 tegen en 2 onthoudingen. Het Parlement is verdeeld over de vraag of een verplichte certificering moet gelden voor iedereen in de toeleveringsketen.

Iuliu Winkler, ondervoorzitter van de commissie Internationale handel en rapporteur zei: "Mijn doel is om een efficiënte, evenwichtige en werkbare regelgeving uit te werken om het gebruikt van de winst uit de handel in mineralen voor de financiering van gewapende conflicten te stoppen. Tezelfdertijd moet het verantwoord inkopen uit door conflicten getroffen gebieden worden bevorderd. De tegenstelling tussen de verplichte en de vrijwillige aanpak in de verordening is een vals dilemma; de echte uitdaging ligt het uitwerken van een efficiënte en werkbare regelgeving."

De ontwerpverordening geeft EU-importeurs een kans om de voortdurende inspanningen voor schone toeleveringkanalen te verdiepen. Om de publieke verantwoording van de smelters en raffinaderijen te verhogen, de toeleveringskanalen transparanter te maken en een verantwoordelijke inkoop van mineralen te vergemakkelijken, streeft de EU naar de publicatie van een jaarlijkse lijst van verantwoorde smelters en raffinaderijen. Met meer dan 400 importeurs van dergelijke ertsen en metalen, is de EU één van de grootste markten voor tin, tantaal, wolfraam en goud.

Klik hier voor meer informatie van het Europees Parlement

REF. : 20150519STO56417