Raad zet marine-operatie van EU op in strijd tegen mensensmokkel op Middellandse Zee

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 18 mei 2015.

De Raad is vandaag (18 mei) overeengekomen dat de EU een militaire operatie - EUNAVFOR Med - zal opzetten om het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars en -handelaars in het Middellandse Zeegebied te vernietigen. Met dit besluit, dat deel uitmaakt van de alomvattende EU-respons op de migratieproblematiek, kan de operationele planning van de marine-operatie formeel van start gaan.

EUNAVFOR Med zal in opeenvolgende fasen verlopen, overeenkomstig het internationaal recht. Er wordt zo snel mogelijk overgegaan tot de planning van de operatie en de 1e fase van toezicht op en analyse van netwerken van mensensmokkel en -handel in het zuidelijke deel van het centrale Middellandse Zeegebied. Tijdens de 2e en de 3e fase van de operatie zou worden getracht de middelen van de smokkelaars op te sporen, in beslag te nemen en te vernietigen, met inachtneming van het internationaal recht en in partnership met de Libische autoriteiten.

Het operationele hoofdkwartier van EUNAVFOR MED zal in Rome gevestigd zijn. Schout-bij-nacht Enrico Credendino (Italië) is benoemd tot operationeel commandant. De gezamenlijke kosten van de operatie worden op € 11,82 miljoen geraamd voor een aanloopfase van 2 maanden en aansluitend een voorlopig mandaat van 12 maanden.

Deze GVDB-operatie maakt deel uit van een brede reeks maatregelen waarmee op korte termijn mensenlevens kunnen worden gered en noodsituaties het hoofd kan worden geboden, maar die ook de diepere oorzaken van illegale migratie moeten aanpakken, zoals de Europese Raad op 23 april 2015 gevraagd heeft.

De lancering van de marine-operatie van de EU zal op de agenda van de Raad Buitenlandse Zaken in juni staan.