Verklaring Hoge Vertegenwoordiger Mogherini ter gelegenheid van de internationale dag tegen homofobie, transfobie en bifobie, 17 mei 2015

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op zondag 17 mei 2015.

Op de internationale dag tegen homofobie, transfobie en bifobie schaart de EU zich in de strijd tegen discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en van genderidentiteit wereldwijd aan de zijde van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LGBTI). Alle mensen zijn gelijkwaardig en alle mensen maken gelijkelijk aanspraak op de uitoefening van hun rechten zoals die in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn vastgelegd.

De afgelopen jaren is in sommige delen van de wereld wezenlijke vooruitgang geboekt op het gebied van gelijke rechten voor LGBTI. Toch blijven LGBTI op vele plaatsen discriminatie en geweld ondervinden vanwege hun seksuele gerichtheid en genderidentiteit. In diverse landen zijn vrijwillige seksuele relaties tussen volwassenen van hetzelfde geslacht nog steeds strafbaar met een gevangenisstraf of zelfs met de doodstraf.

Wij blijven pal staan voor naleving van de mensenrechten van alle mensen, ongeacht hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit, volgens de EU-richtsnoeren voor de rechten van LGBTI. Via dialogen met derde landen, ons werk in multilaterale fora, publieke verklaringen, en door het maatschappelijk middenveld te ondersteunen, blijft de EU ijveren voor maatregelen tegen discriminatie van en geweld tegen LGBTI en blijft zij zich actief inzetten voor de rechten van LGBTI.