Vragen over Somaliërs in de bijstand

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 12 mei 2015.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over het bericht dat de helft van de Somaliërs in de bijstand zit.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Helft Somaliërs in Nederland zit in de bijstand’*?
  • 2. 
    Hoe duidt u de enorme oververtegenwoordiging van Somaliërs in de bijstand, maar ook in statistieken over schooluitval en criminaliteit?
  • 3. 
    In hoeverre deelt u de constatering dat het huidige immigratie- en integratiebeleid falen en de voortgaande toestroom van kanslozen naar Nederland onze samenleving onder grote druk zet?
  • 4. 
    Kunt u aangeven waarom u - zeker gezien de enorme integratieproblemen van eerdere groepen asielzoekers, zoals Somaliërs - ook afgelopen jaar tienduizenden asielzoekers heeft toegelaten?
  • 5. 
    Bent u met ons van mening dat de oplossing ligt in het toewerken naar het Australisch immigratiemodel, waar nieuwkomers de eerste jaren geen gebruik kunnen maken van sociale voorzieningen, enkel mensen die de samenleving komen versterken welkom zijn en asielzoekers alleen nog worden opgevangen in de regio van herkomst? Zo neen, waarom niet?

*http://www.volkskrant.nl/buitenland/helft-somaliers-in-nederland-zit-in-de-bijstand~a4016408/?akamaiType=FREE