Burgerinitiatief: volg de hoorzitting over het stoppen van dierproeven live om 15:00 uur

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 11 mei 2015, 12:06.

Het Europees Parlement i houdt vanmiddag een openbare hoorzitting over het Europees burgerinitiatief i ‘Stop vivisectie’. Dit burgerinitiatief heeft als doel om de richtlijn voor de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt, in te trekken en vraagt de Europese Commissie i om met een nieuw voorstel te komen zonder dierproeven. De leden spreken het met de initiatiefnemers van het burgerinitiatief en deskundigen. Volg de discussie live vanaf 15:00 uur.

Stop vivisectie is het derde Europees burgerinitiatief waarover een hoorzitting in het Parlement wordt gehouden, na de One of Us en Right2Water initiatieven.

Stop vivisectie stelt dat "de praktijk van dierproeven ondraaglijk is". De ondertekenaars vinden dat solide wetenschappelijke principes het ‘diermodel’ voor het voorspellen van menselijke reacties ongeldig maken en dat dierproeven schadelijk zijn voor de mens op drie manieren:

  • Het keurt nieuwe stoffen goed die geen preventieve screening hebben ondergaan door te testen op mensen. Dierproeven hebben geen resultaten die voorspellend zijn voor mensen omdat elke soort op een andere manier reageert;
  • Er bestaat het gevaar dat stoffen worden afgekeurd die voor bepaalde diersoorten toxisch blijken te zijn maar voor de mens nuttig kunnen zijn;
  • De grote hoeveelheid tijd en geld verspild aan dierproeven kan worden geïnvesteerd in het gebruik en de verdere ontwikkeling van al bestaande soort-specifieke tests. Deze tests zijn veel betrouwbaarder en nuttiger voor de mens.

Gianni Tamino en Claude Reiss, de organisatoren van het initiatief, zullen hun standpunten uiteenzetten, gevolgd door Dr. Jean Greek van AFMA (Americans for Medical Advancement), Emily McIvor van Humane Society International en Françoise Barré-Sinoussi Nobelprijswinnaar 2008 voor de Fysiologie van Geneeskunde.

De hoorzitting wordt georganiseerd door de landbouwcommissie in samenwerking met de volksgezondheid-, industrie- en verzoekschriftencommissies. De hoorzitting wordt live uitgezonden op 11 mei van 15.00 tot 18.30 uur.

Het Europees burgerinitiatief is een uitnodiging aan de Europese Commissie om wetgeving voor te stellen over kwesties waarover de EU bevoegd is. Een burgerinitiatief moet gesteund zijn door tenminste één miljoen burgers van de Unie, afkomstig uit ten minste 7 van de 28 lidstaten.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150508STO54006

Bijgewerkt op: ( 11-05-2015 - 12:09)