Declaration by the High Representative, Federica Mogherini, on behalf of the EU on World Press Freedom Day

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op zondag 3 mei 2015.

Vandaag vieren we de Unesco-Werelddag van de persvrijheid. Een verscheidenheid aan vrije en onafhankelijke media is in elke democratische samenleving van essentieel belang, want zonder de vrijheid van meningsuiting en van de media is er geen bevolking van geïnformeerde, actieve en betrokken burgers mogelijk. Daarom is de persvrijheid een pijler van iedere samenleving. Persvrijheid moet worden bevorderd en mag nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd. Dankzij de moed van vele journalisten heeft een woord dat vaak wordt veronachtzaamd nog een betekenis: waarheid.

De EU brengt hulde aan de journalisten en medewerkers van de media die het leven hebben gelaten, gevangen zijn genomen of op een andere manier onrechtvaardige gevolgen hebben ondervonden door de uitoefening van hun recht op vrijheid van meningsuiting. Wij bevestigen dat wij ons zullen blijven inzetten voor de bevordering en bescherming van de vrijheid van meningsuiting en de mediavrijheid in de hele wereld, en dat wij de veiligheid van journalisten en andere medewerkers van de media zullen blijven bevorderen.

Moderne informatie- en communicatietechnologieën (ICT) maken deel uit van het dagelijks leven en bieden nieuwe mogelijkheden voor de uitoefening van mensenrechten en voor sociale en economische ontwikkeling. Niet-discriminerende toegang tot informatie en vrijheid van meningsuiting voor alle personen, zowel online als offline, en de bescherming daarvan, moeten worden gewaarborgd. Het internet moet één, niet-versnipperd netwerk blijven waarvoor dezelfde wetten en normen gelden als voor andere aspecten van ons dagelijks leven, waar individuen hun rechten kunnen uitoefenen en waarbij zij gebruik kunnen maken van rechtsmiddelen indien deze rechten worden geschonden. Deze beginselen zijn erkend in de conclusies van de Raad inzake internetgovernance van 27 november 2014 en in de conclusies over cyberdiplomatie van 11 februari 2015.

De EU engageert zich om internationale inspanningen ter bevordering van de vrijheid van meningsuiting verder te versterken, en is verheugd over het nieuwe VN-mandaat voor speciale procedures inzake het recht op privacy.

Bijna een jaar nadat de Raad van de Europese Unie de EU-mensenrechtenrichtsnoeren voor de vrijheid van meningsuiting online en offline goedkeurde, is de EU vastbesloten alle passende externe financiële EU-instrumenten te blijven gebruiken om de vrijheid van mening en meningsuiting verder te beschermen en te bevorderen en de vrijheid en het pluralisme van de media te blijven ondersteunen.