Veel meer geld naar defensie

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 30 april 2015.

Vragen van de Leden Bontes en Van Klaveren aan de minister van Defensie over het advies van de AIV om zeker 3,3 miljard extra te investeren in de krijgsmacht.

1.) Bent u bekend met het bericht “Miljarden extra nodig voor Nederlandse leger?”

2.) Deelt u de mening van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) dat de Nederlandse krijgsmacht er belabberd aan toe en buitengewoon kwetsbaar is geworden?

3.) Wat is uw reactie op het pleidooi voor een ‘Deltaplan Krijgsmacht’ om tussen de 3,3 miljard en 5,7 miljard euro per jaar extra te investeren in onze defensie?

4.) Vindt u net als de AIV dat het extra geld in elk geval gebruikt moet worden om nieuwe tanks aan te schaffen? Zo nee, waarom niet?

5.) Wanneer gaat u uw naïeve buitenland- en defensiebeleid, bijvoorbeeld ten opzichte van Rusland, wijzigen in een realistische aanpak gebaseerd op een sterke krijgsmacht?

6.) Ziet u het belang in van het nakomen van de afgesproken NAVO-norm van 2% en daarmee de noodzaak van het verhogen van het defensiebudget met minimaal 5 miljard euro?

7.) Kunt u de reactie op het AIV-advies op korte termijn naar de Kamer sturen?