EP en de internationale dag voor de persvrijheid 2015: hoe zeker is de wereld voor journalisten?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 30 april 2015.

30-04-2015 - 19:07

Infografiek persvrijheid in de wereld

Elke dag riskeren journalisten hun leven om ons, burgers te informeren. Vorig jaar alleen al werden 66 journalisten gedood, 119 ontvoerd, 178 gevangengenomen en 1846 journalisten aangevallen of bedreigd. Bekijk onze infografiek, gebaseerd op de persvrijheidsindex van Verslaggevers zonder Grenzen, en kom meer te weten over de huidige situatie en wat het Parlement doet om persvrijheid te steunen, in aanloop naar de internationale dag voor persvrijheid op zondag 3 mei.

Persvrijheid wordt beschouwd als een essentieel element van de democratie door het Europees Parlement i dat het binnen en buiten de EU sterk steunt. Het artikel 11 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie stelt duidelijk dat " De vrijheid en de pluriformiteit van de media moeten worden geëerbiedigd."

Het Europees Parlement en persvrijheid

Vier van de vijf landen die bovenaan de lijst van Verslaggevers Zonder Grenzen staan, zijn EU-lid maar dit betekent niet dat Europa achterover kan leunen, noch in de EU, noch in het buitenland. Respect voor mensenrechten in landen die betrekkingen hebben met de EU is al langere tijd een belangrijk thema voor het Parlement.

Het Europees Parlement heeft de Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken sinds de oprichting van deze prijs in 1988 al meerder keren aan journalisten en voorvechters van de persvrijheid uitgereikt. Daarnaast is persvrijheid van belang bij het opstellen van de verslagen over de uitbreiding, vooruitgang van de kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten of bij verkiezingswaarnemingsmissies.

In een resolutie van mei 2013 riep het Europees Parlement op tot een jaarlijkse controle van mediavrijheid en pluralisme in alle EU-lidstaten. Het heeft ook opgeroepen tot maatregelen ter bescherming van journalisten en drong er bij de EU op aan de onderzoeksjournalistiek te steunen.

Het Parlement heeft de Monitorlijst voor Mediapluralisme gefinancierd, ontworpen om de potentiële risico's van gebrek aan mediapluriformiteit in de lidstaten te identificeren. De resultaten van een eerste pilot-fase in negen lidstaten, werden eerder dit jaar gepubliceerd.

Voor meer informatie over de situatie van de pers in de wereld, bekijk onze infografiek, gebaseerd op de wereld persvrijheidsindex van Verslaggevers zonder Grenzen.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

Meer weten

REF. : 20150422IFG43602