EP-leden veroordelen de moord op 147 christelijke studenten in Kenia

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 29 april 2015, 18:11.

Het bloedbad op de universitaire Garissa campus in Kenia waarbij 147 christelijke studenten werden vermoord, was de laatste in een reeks van wreedheden begaan tegen christenen door de terreurgroep Al-Shabaab. De leden veroordeelden de moorden en eisen dat de EU Kenia steunt bij de inspanningen extremisten te bestrijden. Zij waarschuwden ook dat armoede een vruchtbare voedingsbodem voor terrorisme is Op 30 april stemmen de leden over een resolutie over de vervolging van christenen wereldwijd.

Namens de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid, Federica Mogherini i, liet Commissaris Neven Mimica i weten dat de EU de aanvallen tegen christenen, maar ook tegen andere religies en etnische groepen onvoorwaardelijk veroordeelt.

Teresa Jiménez-Becerril, een Spaans lid van de EVP-fractie, klaagde dat andere fracties in het EP vermijden om de wereldwijde vervolging van christenen in hun resoluties te vermelden: "Er sterven elk uur christenen... we moeten over hen spreken."

Elena Valenciano, een Spaans lid van de S&D-fractie zei: “Ik vrees dat er veel onwetendheid [in het westen] is over wat er werkelijk gaande is in dat land. De EU moet Kenia ondersteunen. Het is een oorlog tegen ons allemaal.”

Angel Dzhambazki, een Bulgaars lid van de ECR-fractie zei: "De radicale religieuze extremisten zijn nu verenigd tegen onze waarden en onze manier van leven en dit is de afgelopen dagen zeer duidelijk en arrogant geïllustreerd. Dat is de reden waarom we geen resoluties nodig hebben, we hebben militaire operaties nodig om Kenia te helpen.”

Enrique Calvet Chambon, een Spaans lid van de ALDE-fractie, zei: "We moeten de EU en leraren, trainers erbij betrekken, mensen die informatie kunnen doorgeven, deskundigen uit de EU die de Afrikaanse handhaving daar kunnen helpen om dit soort bloedbaden en slachtingen te voorkomen."

Lidia Sendra Rodriguez, een Spaans lid van de fractie GUE/NGL drong erop aan dat de EU de wortels van de conflicten in Afrika moet aanpakken. "De oplossing bestaat niet uit meer militaire operaties,” waarschuwde ze, eraan toevoegend dat de meeste mensen in Kenia leven in armoede.

Maria Heubuch, een Duits lid van de fractie De Groenen/Eva, zei dat in het geval van de aanslagen in Kenia dit “duidelijk mensen zijn die lijden en altijd zullen lijden wanneer groeperingen hun macht willen vergroten."

Fabio Massimo Castaldo, een Italiaans lid van de EFDD vond dat armoede aan de basis van het probleem ligt en het terrorisme voedt. "We moeten het tij keren."

Mara Bizzotto, een niet-fractiegebonden lid uit Italië zei: "Wij, christenen, hebben het recht om te bestaan, om te leven. Maar we worden verondersteld om gewoon uit te sterven. Waarom kan Europa dit niet aanpakken en haar eigen christenen verdedigen?”

REF. : 20150429STO47919