Spreektekst Louis debat MH17

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 23 april 2015.

Voorzitter, ruim negen maanden na de aanslag op de MH17 voeren we hierover vandaag voor het eerst een plenair debat. Het is iets om je voor kapot te schamen.

Voorzitter, we hebben te maken met een premier die de onderste steen niet naar boven haalt maar steeds verder naar beneden drukt.

Zijn kabinet lijkt een doofpotstrategie te voeren en houdt belangrijke documenten stelselmatig geheim. Zelfs geheim voor de Onderzoeksraad, die de Kiev-memo pas ná de publiciteit in de media kreeg opgestuurd.

Voorzitter, dit uitgelekte diplomatenverslag laat duidelijk zien dat minister Koenders de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd.

Zo sprak hij slechts over de ‘mogelijke’ aanwezigheid van zwaar luchtafweergeschut, terwijl de Nederlandse diplomate juist nadrukkelijk bevestigde dat zulk materieel ter plaatse was.

Het kabinet wilde deze memo achterhouden omdat het bewijst dat zij wist van de aanwezige Russische luchtdoelraketten. Zes ministeries waren op de hoogte, maar deden vervolgens helemaal niets.

Voorzitter, de regering had met deze cruciale informatie de luchtvaartmaatschappijen natuurlijk moeten waarschuwen. Luchtvaartjuristen stellen al dat de Nederlandse overheid mede aansprakelijk kan worden gesteld.

Voorzitter, dat bijna alle door de media opgevraagde documentatie zwart wordt gemaakt toont aan dat het kabinet iets te verbergen heeft. Nederland verdient juist absolute transparantie over deze vreselijke aanslag.

De visie van mijn fractie is daarom vanaf het begin helder geweest, Voorzitter. Een parlementaire enquête naar de informatiepositie en besluitvorming in het kabinet blijft noodzakelijk. Het wordt de hoogste tijd voor de waarheid.

Voorzitter, de Russische betrokkenheid wordt steeds moeilijker te ontkennen. Een hoge Russische officier speelde een sleutelrol bij het transport van het BUK-systeem naar zowel het front als terug naar Rusland.

Voorzitter, ik sluit af met een hele belangrijke vraag: wat gaat het kabinet doen als blijkt dat het regime van Poetin geheel of deels verantwoordelijk is voor de moord op bijna 200 Nederlanders?

Dank u wel.