Schulz: "Gebrek aan Europees migratiebeleid maakt van Middellandse Zee kerkhof"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 23 april 2015, 17:41.

Europa i moet komen met een gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid dat humaan en realistisch is, liet Martin Schulz i de EU-leiders i weten. De EP i-voorzitter sprak aan het begin van een buitengewone Europese top gewijd aan migratie nadat honderden mensen in één week stierven bij hun poging om de Middellandse Zee over te steken. Schulz zei: "Onze eerste prioriteit moet zijn om levens te redden op zee."

Schulz zei dat er niet zoiets bestaat als een EU-migratiebeleid en dat in plaats daarvan er een lappendeken van 28 verschillende nationale systemen bestaat: “Het ontbreken van een echt Europees asiel- en migratiebeleid maakt van de Middellandse Zee een kerkhof"

De Voorzitter zei dat zoek- en reddingsoperaties in de Middellandse Zee snel moeten worden opgevoerd, terwijl de gemeenschappelijke Europese actie moet plaatsvinden in een geest van solidariteit met een eerlijke verdeling van de verantwoordelijkheden. Schulz zei dat het niet eerlijk is om landen die aan de Middellandse grenzen, alleen de migratie te laten afhandelen.

Daarnaast pleitte Schulz voor dezelfde procedurele waarborgen in de gehele EU om ervoor te zorgen dat vluchtelingen eerlijk en gelijk worden behandeld, meer mogelijkheden om legaal de EU binnen te komen en een nauwere samenwerking met de landen van herkomst en doorreis. "We moeten de oorzaken van migratie, niet de migranten bestrijden," benadrukte hij.

REF. : 20150423STO45411