Conclusies van de Raad over Jemen

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 20 april 2015.
  • 1. 
    De EU is ernstig bezorgd over de snel verslechterende politieke, humanitaire en veiligheidssituatie in Jemen. De recente ontwikkelingen houden ernstige risico’s in voor de stabiliteit in de regio, met name in de Hoorn van Afrika, het gebied rond de Rode Zee en het Midden-Oosten in ruimere zin. De EU veroordeelt de destabiliserende unilaterale acties van de Houthi's en de militaire eenheden die voormalig president Saleh trouw blijven, roept deze troepen op het geweld onmiddellijk en onvoorwaardelijk te staken en zich terug te trekken uit de gebieden die zij hebben veroverd, waaronder Sanaa en Aden, en betuigt opnieuw haar steun aan de legitieme autoriteiten van Jemen. De EU verwelkomt in dit verband de aanstelling, door president Abd Rabbuh Mansour Hadi, van Khaled Bahah tot nieuwe vicepresident van Jemen. De EU neemt er nota van dat de president van Jemen de voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft meegedeeld dat "hij de Raad voor Samenwerking van de Arabische Golfstaten en de Liga van Arabische Staten heeft verzocht onverwijld en met alle nodige middelen en maatregelen, ook een militaire interventie, steun te verlenen teneinde Jemen en zijn bevolking tegen de aanhoudende agressie van de Houthi's te beschermen". De EU wijst erop dat de uiteindelijke oplossing voor deze crisis besloten ligt in een politieke regeling, en sluit zich aan bij de vraag van de internationale gemeenschap om een inclusief politiek proces.
  • 2. 
    De EU roept alle partijen in Jemen, en met name de Houthi's, dan ook op hun geschillen op te lossen door middel van dialoog en overleg. In dit verband dringt de EU er bij alle partijen op aan spoedig werk te maken van een proces dat leidt tot een snelle beëindiging van het geweld, en verzoekt zij alle Jemenitische partijen met aandrang naar de onderhandelingstafel terug te keren. Voorts dringt de EU er bij de VN krachtig op aan snel actie te ondernemen om de inclusieve onderhandelingen te hervatten, en ziet zij uit naar de spoedige benoeming van een nieuwe speciale adviseur van de VN-secretaris-generaal voor Jemen. Zij is ingenomen met de inspanningen die de Samenwerkingsraad van de Golf en de leden ervan zich ter aanvulling van deze initiatieven getroosten, geheel in overeenstemming met het kader dat wordt geboden door het initiatief van de Samenwerkingsraad van de Golf, de resultaten van de conferentie voor nationale dialoog en de overeenkomst over vrede en een nationaal partnerschap. Alleen een brede politieke consensus, tot stand gebracht via inclusieve onderhandelingen, kan het pad effenen voor een duurzame oplossing, het herstel van de vrede en de handhaving van de eenheid, de soevereiniteit, de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Jemen. De vorming van een regering van nationale eenheid is de enige manier om het overgangsproces te voltooien en de economische en financiële instorting en een verergering van de humanitaire crisis te voorkomen. De EU roept tevens alle regionale actoren op constructief met de Jemenitische partijen samen te werken met het oog op een de-escalatie van de crisis en het voorkomen van nog meer instabiliteit in de regio. De EU verzoekt alle partijen met aandrang de respectieve resoluties van de VN-Veiligheidsraad, met name Resolutie 2201 van de VNVR van 15 februari 2015 en Resolutie 2216 van 14 april 2015 onverkort uit te voeren.
  • 3. 
    De EU verklaart zich andermaal vastbesloten de dreiging van extremistische en terroristische groepen, zoals Al Qaida op het Arabische schiereiland (AQAP), aan te pakken om hen te verhinderen de huidige situatie verder uit te buiten. De EU veroordeelt in de krachtigste bewoordingen de recente terroristische aanslagen, in het bijzonder die tegen moskeeën in Sanaa en Saada op 20 maart.
  • 4. 
    De humanitaire gevolgen van de aanhoudende gevechten tussen verschillende milities, de bombardementen op en de verstoring van essentiële diensten voor de burgerbevolking, in het bijzonder voor kinderen, nemen alarmerende proporties aan en maken de schrijnende humanitaire situatie nog erger. De EU doet een beroep op alle partijen om de bescherming van de burgerbevolking te garanderen, en geen doelgerichte aanvallen uit te voeren op civiele infrastructuur, met name medische voorzieningen en watersystemen, en civiele gebouwen niet voor militaire doeleinden te gebruiken.
  • 5. 
    De EU dringt er tevens bij alle partijen op aan de humanitaire hulpverleners en de humanitaire hulp onverwijld en ongehinderd tot het land toe te laten, zodat de meest kwetsbare mensen onmiddellijk levensnoodzakelijke hulp kunnen krijgen. Alles moet in het werk worden gesteld om de eerbiediging van het internationaal humanitair recht en het internationaal recht inzake de mensenrechten te garanderen. De EU vraagt om een onafhankelijk onderzoek naar alle beweerde schendingen van de internationale mensenrechten en het internationaal humanitair recht. De EU onderstreept dat gecoördineerd humanitair optreden onder leiding van de VN noodzakelijk is, en dringt er bij alle landen op aan bij te dragen aan het lenigen van de humanitaire noden.
  • 6. 
    De EU bevestigt andermaal dat zij Jemen en de Jemenitische bevolking wil blijven steunen.