Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de Europese Unie over de situatie in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Yarmouk in Syrië

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op zaterdag 18 april 2015.

De EU maakt zich ernstige zorgen over de almaar verslechterende veiligheids- en humanitaire situatie in Syrië. De omstandigheden in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Yarmouk zijn precair geworden en dienen zo snel mogelijk te worden aangepakt. Na 3 jaar belegering door het Syrische regime zorgt de recente golf van geweld in Yarmouk, gepleegd door verschillende strijdende partijen, ervoor dat de bewoners van het kamp in Yarmouk ernstig gevaar lopen.

Het is onaanvaardbaar dat het Syrische regime en andere strijdende partijen de humanitaire toegang tot de vluchtelingen in het kamp van Yarmouk blijven weigeren.

Alle partijen moeten de vijandigheden staken om onmiddellijke en onvoorwaardelijke humanitaire toegang tot de hulpbehoevenden mogelijk te maken en alle burgers die het kamp wensen te verlaten veilige doorgang te verlenen, overeenkomstig de resoluties 2139, 2165 en 2191 van de VN-Veiligheidsraad.

Wij vragen alle partijen met aandrang dat zij hun invloed over de strijdende groeperingen laten gelden, teneinde onmiddellijke en onvoorwaardelijke humanitaire toegang mogelijk te maken en alle burgers die Yarmouk willen verlaten veilige doorgang te verlenen.

De EU prijst de UNRWA voor het belangrijke werk dat zij levert, en zal blijven samenwerken met commissaris-generaal Pierre Krähenbühl van de UNRWA en met alle andere partners om het leed van de meest hulpbehoevenden te verzachten. Daartoe heeft de Europese Commissie onmiddellijke noodfinanciering ten belope van € 2,5 miljoen uitgetrokken voor UNRWA-operaties om de Palestijnse vluchtelingen in Syrië levensreddende bijstand te bieden in de vorm van contanten en noodhulpgoederen. Voorts zal in het kader van de humanitaire EU-financiering voor Syrië in 2015 steun worden vrijgemaakt voor een snelle humanitaire respons om de behoeften van kwetsbare families te lenigen. Deze financiering is bestemd voor alle door het conflict getroffen delen van Syrië, met specifieke aandacht voor de recente geweldzones in Yarmouk, Idlib, Dara'a en Aleppo.

De EU roept de speciale VN-gezant Staffan de Mistura op zich samen met alle partijen in te zetten voor de volledige uitvoering van het communiqué van Genève van 30 juni 2012, opdat een daadwerkelijke politieke transitie tot stand kan komen die tegemoet komt aan de legitieme verzuchtingen van het Syrische volk en het in staat stelt om op onafhankelijke en democratische wijze zijn eigen toekomst te bepalen. Wij zullen de slachtoffers van de Syriëcrisis ten volle blijven steunen.