Civiel-militaire relaties onderwerp tijdens cyberconferentie

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op vrijdag 17 april 2015, 12:51.

Meer samenwerken en kennis delen met civiele bedrijven. Daarmee zou Defensie zijn cyberexpertise kunnen uitbreiden. Dat was een van de stellingen, vandaag aan de orde tijdens de Global Conference on CyberSpace in het World Forum in Den Haag.

Oud-marineofficier en onderzoeker aan de Universiteit Leiden Sergei Boeke onderzocht in opdracht van Defensie de relatie tussen het ministerie en civiele instanties bij cyberaangelegenheden. Hij stelde op basis van zijn onderzoek met mede-onderzoeker Caitríona Heinl een paper op: ‘civil-military relations & international military cooperation in cyberspace’. Hierin geeft hij puntsgewijs uitdagingen voor Defensie op cybergebied, maar ook mogelijke oplossingen. Het stuk werd tijdens de conferentie besproken door een internationaal panel met vertegenwoordigers uit: Brazilië, Frankrijk, Groot-Britannië, India, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Cyberstrategie vernieuwd

De panelleden waren het erover eens dat cyberexperts van wezenlijk belang zijn voor de nationale en internationale cyberveiligheid. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert i herzag in februari van dit jaar de Defensie Cyber Strategie. Ze stelde daarin onder meer dat Defensie flexibel moet omgaan met het personeelsbeleid en salarisschalen om cyberprofessionals te boeien en te binden. Ook wil ze cyber als Defensiebreed vakgebied nadrukkelijker op de kaart zetten. Hierbij is samenwerking met externe partners als universiteiten en het (internationale) bedrijfsleven noodzakelijk. Zij kunnen helpen bij de ontwikkeling van loopbaanpatronen en meer uitwisseling van personeel tussen Defensieonderdelen.

Oud-marineofficier Sergei Boeke

Internationale samenwerking

In veel landen staat cyberveiligheid nog in de kinderschoenen stelt Boeke in zijn paper. Het is daarom belangrijk om het kennisniveau gelijk te te trekken en duidelijke structuren te maken binnnen instanties als de EU en de NAVO. Defensieministeries kunnen een gezamenlijke woordenschat ontwikkelen om zo beter en efficiënter te communiceren. Samen trainen en persoonlijk contact zijn belangrijke middelen om onderling vertrouwen te kweken en escalatie van cybergerelateerde conflicten te voorkomen.

Documenten