Elena Valencio: "Mensenhandel is de slavernij van onze tijd"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 16 april 2015, 12:11.

Naar schatting zijn twintig miljoen vrouwen, kinderen en mannen wereldwijd slachtoffers van mensenhandel. De subcommissie mensenrechten en vertegenwoordigers van internationale en non-gouvernementele organisaties debatteerden vandaag tijdens een hoorzitting over de strijd tegen de mensenhandel in de buitenlandse betrekkingen van de EU. Het debat zal dienen als basis voor een aankomend verslag over de kwestie.

"Het EP i heeft een belangrijke rol in het bewaken van het EU-optreden in het buitenland en ervoor te zorgen dat de eerbiediging van de mensenrechten een intrinsiek onderdeel is van al ons beleid. We moeten blijven werken aan het vertalen van onze verplichtingen, goede bedoelingen en verwachtingen over mensenrechten naar reële en concrete acties," zei de voorzitter van de subcommissie Mensenrechten, Elena Valenciano i.

Volgens de United Nations Office on Drugs and Crime komt seksuele uitbuiting het meest voor maar nemen ook andere vormen van uitbuiting - zoals gedwongen arbeid - toe.

"Mensenhandel is de slavernij van onze tijd, een vreselijke plaag die vooral aast op meisjes en vrouwen en hen verandert in koopwaar voor seksuele uitbuiting. Het is niet alleen een ernstige en massale schending van de mensenrechten, maar een onuitputtelijke bron van financiële middelen die netwerken van georganiseerde criminaliteit voedt. De bestrijding vraagt om meer coördinatie tussen nationaal, regionaal en internationaal niveau waarbij de EU een belangrijke speler moet zijn," liet Valenciano weten.

Wat is er tot nu toe gedaan?

Op 21 maart 2011 werd er een richtlijn betreffende mensenhandel aangenomen die zicht richt op preventie, vervolging van criminelen en de bescherming van slachtoffers.

Daarnaast stelt de EU-strategie voor de uitroeiing van mensenhandel - die in 2012 werd aangenomen - een reeks van prioriteiten en concrete acties vast: om mensenhandel te voorkomen; slachtoffers bij te staan en de vervolging van de mensenhandelaars op te voeren.

Mensenhandel is ook aan de orde in een aantal instrumenten voor externe betrekkingen zoals injaarlijkse voortgangsverslagen over de kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten, visumliberalisering en dialogen met derde landen.

REF. : 20150414STO41830