Opening plenaire zitting in Brussel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 15 april 2015, 17:38.

De plenaire zitting op woensdag begon met inachtneming van een minuut stilte voor de migranten die zijn verdronken in de Middellandse zee en de slachtoffers van de Al Shabab aanslag in Kenia. EP-voorzitter Martin Schulz drong ook aan op internationale steun voor vluchtelingen in Yarmouk, Syrië.

Tragedie voor Libische kust

Voorzitter Schulz sprak zijn afschuw uit over de meest recente tragedie die zich voltrok op de Middellandse Zee waarbij naar schatting 400 mensen omkwamen omdat hun boot kapseisde. Schulz prees de inspanningen van de Italiaanse hulpdiensten, die alleen vorige week al 6000 mensen hebben gered.

De voorzitter deed een oproep aan de Europese instellingen en aan de lidstaten - die verantwoordelijk zijn voor migratiebeleid - om de oorzaken die aan de basis liggen van de aaneenschakeling van tragedies op zee aan te pakken. "De Middellandse Zee-grens met Europa is de meest dodelijke grens ter wereld", aldus Schulz.

Al Shabab aanslag op studenten Kenia

De heer Schulz vroeg het halfrond ook stil te staan bij de terroristische aanslag op de Garissa universiteit in Kenia. "Dit was niet de eerste keer dat onschuldige mensen zijn aangevallen", sprak hij waarna hij er op wees dat de strijd tegen terrorisme ook een strijd is om fundamentele democratische waarden hoog te houden.

Yarmouk vluchtelingenkamp Syrie

Ook vroeg Schulz stil te staan bij de erbarmelijke situatie in het Yarmoek vluchtelingenkamp bij Damascus, waar de humanitaire situatie catastrofaal is. Hij drong er bij alle strijdende partijen op aan om burgers, vrouwen en kinderen te ontzien.

REF. : 20150413IPR41670