Declaration by the High Representative on the lack of a conducive environment for the upcoming elections in Sudan

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 9 april 2015.

Het feit dat er één jaar na aankondiging door de regering van Sudan nog steeds geen waarachtige nationale dialoog is gestart, betekent een tegenslag voor het welzijn van de bevolking van Sudan.

In haar conclusies van oktober 2014 riep de EU op tot een integrale oplossing voor de conflicten in Sudan, en dat dit moet leiden tot een inclusief politiek proces dat Sudan vrede en welvaart brengt.

De EU herhaalt dit standpunt en betreurt het dat de regering van Sudan een kans mist door geen gevolg te geven aan de inspanningen van de Afrikaanse Unie om alle belanghebbenden bijeen te brengen.

We hebben waardering voor de vertegenwoordigers van de gewapende groepen, de politieke oppositie en het maatschappelijk middenveld die in Addis aanwezig waren, bereid om eraan deel te nemen.

Wanneer de dialoog wordt omzeild, en sommige groepen uitgesloten en burgerlijke en politieke rechten met voeten getreden worden, kunnen de komende verkiezingen niet uitmonden in een geloofwaardige resultaat met legitimiteit in het gehele land.

De bevolking van Sudan verdient beter. Daarom hebben wij besloten geen steun te verlenen aan deze verkiezingen.

De EU blijft haar steun verlenen aan de inspanningen van het panel op hoog niveau van de Afrikaanse Unie en de verdere inspanningen om de vrede te brengen in Sudan.