Inbreng VNL bij debat over ABN Amro

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 9 april 2015.

Voorzitter, mijn fractie is buitengewoon ongelukkig met de gang van zaken rond staatsbank ABN Amro. De minister van Financiën lijkt een pijnlijk dubbelspel te spelen. En ABN-‘topambtenaar’ Zalm blijkt niet langer te beschikken over enig politiek gevoel.

Voorzitter, de voorgenomen - en inmiddels gelukkig ingetrokken - salarisverhoging van een ton voor de top van ABN Amro toont aan dat de bank nog steeds zeer ver afstaat van wat er leeft in onze samenleving. Het vertrouwen in de bancaire sector is nog verder gedaald.

Voorzitter, zodra het juiste moment daar is moet ABN Amro terug naar de beurs, terug naar de markt. Banken horen niet thuis in de handen van de staat. Socialistische plannen over volksbanken zijn misschien leuk voor de bühne, maar betekenen een aanslag op de economische vrijheid en de vrije markt. Ik vraag de minister welke criteria hij hanteert als het gaat om een beursgang.

Gelukkig, Voorzitter, is er naar aanleiding van deze klucht toch nog één pluspuntje te noteren en dat is de nieuwe wrevel in de coalitie. Binnen de VVD klinkt steeds meer ongenoegen over het optreden van PvdA-minister Dijsselbloem. En dat is terecht. Gestunt met miljarden is volstrekt onverantwoord.

Voorzitter, het rommelt, het schuurt. De coalitie staat steeds meer onder spanning. En dat is goed nieuws voor Nederland.

Dank u wel.