Tweede Kamer: 'EU-lidstaten moeten Zweedse mensenrechtenbeleid ondersteunen'

woensdag 8 april 2015

DEN HAAG (PDC i) - De Nederlandse regering moet zich samen met andere Europese lidstaten i solidair verklaren met Zweden in de ruzie over mensenrechten met Saoedi-Arabië. Dat bleek tijdens de stemmingen in de Tweede Kamer i over de ingediende moties bij het debat over de Staat van de Europese Unie i.  

Het parlement nam ook een motie aan om een 'begrotingstop' te organiseren tijdens het Nederlands voorzitterschap. "Nu worden jaarlijks miljarden aan Europese uitgaven niet verantwoord en wordt de begroting in achterkamertjes voor zeven jaar dicht getikt", aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma i

Daarnaast stemde een meerderheid van het parlement in met het verzoek inzichtelijk te maken hoe de reguleringsagenda van de Europese Commissie i gemeten moet worden. Eurocommissaris Frans Timmermans i wil namelijk de 'regeldruk' voor lidstaten vanuit Brussel i verminderen.

Het voorstel van GroenLinks, PvdA en D66 om van de Europese Commissie een vervanging van het eerder afgewezen 'afvalpakket' te eisen, werd afgewezen. Het oude pakket zou naar verwachting 580.000 banen opleveren en bevatte bindende maatregelen voor Europese lidstaten om afval te recyclen. Er ligt op dit moment geen nieuw voorstel.   

Ook moties van Esther Ouwehand i (PvdD) voor het beëindigen van de TTIP-onderhandelingen  en Geert Wilders i (PVV) voor een Nederlands vertrek uit de EU werden afgewezen. Wel stemde de Tweede Kamer in met moties om van de bestrijding van antisemitisme, een vernieuwde detacheringsrichtlijn en de strijd tegen belastingontduiking speerpunten te maken tijdens het Nederlands voorzitterschap volgend jaar. Een voorstel dat de Europese Raad zich moet inzetten voor de beoordeling van Europese normen in lidstaten, werd eveneens aangenomen. 

Bron: Tweede Kamer

Verwant nieuws: Kamer wil top over begroting EU i