Afschaffing melkquota: “een kans om een krachtige zuivelsector op te bouwen”

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2015, 16:23.

De tijd van de Europese melkquota komt vandaag ten einde. Deze werden geïntroduceerd in 1984, een tijd waarin de melkproductie de vraag ver overtrof. Het oorspronkelijke doel was om een eind te maken aan de ‘melkplassen en boterbergen’. Vanaf nu zal de marktwerking bepalen hoeveel melk wordt geproduceerd. Dit zou de melkproducenten in staat moeten stellen de snelgroeiende markten in Azië en Afrika te bedienen. Sommigen zijn bezorgd dat deze verandering zou kunnen leiden tot prijsvolatiliteit.

Een nieuw hoofdstuk begint vandaag voor de Europese zuivelsector met de afschaffing van de melkquota. Het doel is om de melkproducenten in de EU meer flexibiliteit te geven om in te spelen op de groeiende vraag, vooral op de wereldmarkt. Zelfs met quota, is de zuivelexport namelijk de afgelopen vijf jaar met 95% toegenomen.

De voorzitter van de landbouwcommissie i, Czesław Siekierski, liet weten dat, hoewel er enige zorg is, de melkveehouders al op de hoogte zijn van de verandering sinds 2003: "De melkquota hebben de markt niet beschermd tegen grote schommelingen in de prijzen, inkomen en productie.” Het quotaregime werden als oorzaak aangewezen voor het verhinderen van melkproducenten om aan de groeiende vraag naar zuivelproducten op de wereldmarkt te voldoen.

James Nicholson, een Brits lid van de ECR-fractie, ziet de afschaffing van de melkquota als het einde van een tijdperk voor de zuivelindustrie: "Na 31 jaar is het begrijpelijk dat melkveehouders hier nerveus van worden". Hij is belast met het opstellen van een verslag over de zuivelsector in Europa en beschouwt de afschaffing van de quota als "een kans om een krachtige zuivelsector met meer vertrouwen voor de toekomst op te bouwen". Hij zegt tevens dat de EU wereldwijd het initiatief moeten nemen bij de aanpak van de prijsvolatiliteit: "We moeten niet wachten op de uitkomst van de productveilingen [waar de melkprijzen worden vastgesteld] in de VS en in Nieuw-Zeeland."

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150328STO38905

Bijgewerkt op: ( 01-04-2015 - 16:28)