Klimaatverandering: de uitdaging om financiering te vinden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 31 maart 2015, 17:16.

De financiering van maatregelen om het klimaat te redden was afgelopen maandag een centraal thema van debat door nationale en Europese parlementariërs tijdens de hoorzitting over de aanstaande klimaatconferentie in december in Parijs. De nationale parlementsleden waren van mening dat hun werk nu begint, door ervoor te zorgen dat hun regeringen naar Parijs komen met de juiste standpunten.

"De EU is altijd in de voorhoede van de strijd tegen klimaatverandering geweest," zei de voorzitter van de milieucommissie, Giovanni La Via i, bij aanvang van de vergadering.

De Duitse sociaaldemocraat Jo Leinen i, dacht dat geld het grote probleem gaat zijn. "Wie gaat komen met de miljarden euro’s die in Parijs moeten zijn vrijgemaakt?" vroeg Leinen zich af.

Voor Gerben-Jan Gerbrandy i, een Nederlands lid van de ALDE-fractie is het duidelijk dat: "zo lang de rijke wereld niet bereid is om meer te betalen voor de bestrijding van de klimaatverandering, de arme wereld niet bereid is om daadwerkelijk te komen met sterke doelstellingen voor CO2-reductie."

Bas Eickhout i, een Nederlands lid van De GROENEN/EVA, zei dat het de ministers van financiën naar Parijs zouden moeten gaan: "Dat wat er voor gaat zorgen of er wel of niet een akkoord komt, zal de financiering zijn," en hij voegde toe dat als de ontwikkelde landen tegen 2020 niet in staat zijn jaarlijks 100 miljard dollar te leveren, zoals zij beloofd hebben te doen, milieudiplomatie dood zal zijn.

"De top in Parijs alleen zal het klimaatprobleem niet oplossen," liet de Commissaris voor Klimaatactie, Miguel Arias Cañete i, weten. De overeenkomst zal door de nationale parlementen moeten worden geratificeerd en in de regio’s moeten worden uitgevoerd, voegde hij eraan toe.

Fabienne Keller van de Franse Senaat sprak over de ambitie van het gastland om de weg te effenen voor een duurzaam akkoord in Parijs.

In een tweede deel van de zitting werden visioenen voor de periode na de klimaattop besproken.

REF. : 20150331STO39776