EU beperkt gebruik van plastic tasjes om milieu te beschermen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 31 maart 2015, 14:35.

Een Europeaan gebruikt jaarlijks gemiddeld 200 plastic tasjes, waarvan de meeste na gebruik worden weggegooid. Plastic tasjes zijn schadelijk voor het milieu omdat de kleine deeltjes, waarvan ze zijn gemaakt, water en zelfs de voedselcyclus kunnen binnendringen. De EU wil daarom het gebruik van plastic tasje beperken. De EP-leden en de Raad hebben zich over de details gebogen waar de milieucommissie op 31 maart over stemt, voorafgaand aan de plenaire stemming in april.

Bekijk de commissievergadering en de stemming op 31 maart vanaf 15:00 uur en bekijk onze infografiek over plastic tasjes.

Landen zullen moeten kiezen uit twee manier voor het verminderen van het gebruik van lichtgewicht plastic tasjes:

  • 1. 
    zorgen voor een daling van het gebruik van lichtgewicht plastic tasjes per persoon, namelijk 90 tasjes per persoon per jaar tegen eind 2019
  • 2. 
    een einde maken aan het geven van gratis plastic zakken tasjes tegen eind 2018

Milieu-impact

Elk jaar eindigen 8 miljard plastic tasjes als afval in de EU, met inbegrip van de zeeën, waar plastic deeltjes door dieren kunnen worden opgegeten en zo uiteindelijk in de voedselketen terecht kunnen komen.

Wereldwijd brengen stromingen in de oceanen tonnen plastic bijeen die zich ophopen tot grote drijvende eilanden van plastic. De grootste van deze eilanden dobbert in de Stille Oceaan.

Biologisch afbreekbaar, echt waar?

Biologisch afbreekbare zakken worden microdeeltjes en geven de indruk het milieu niet te vervuilen, terwijl ze dit op onzichtbare wijze doen. Volgens de nieuwe regels, zal het aan de Europese Commissie i zijn om de specificaties op de etikettering vast te stellen en te zoeken naar manieren om het gebruik van biologisch afbreekbare tasjes te beperken.

REF. : 20150328STO38904


1.

Relevante EU dossiers