Voorzitter Donald Tusk en hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini naar Tunis om betrekkingen EU-Tunesië te intensiveren

Met dank overgenomen van Europese Raad i, gepubliceerd op zondag 29 maart 2015.

De voorzitter van de Europese Raad i, Donald Tusk i, en de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter van de Commissie, Federica Mogherini i, vergezeld van de EU-coördinator voor terrorismebestrijding, Gilles de Kerchove i, reizen op dinsdag 31 maart naar Tunesië. Zij willen er het Tunesische volk verzekeren van de volledige solidariteit van de Europese Unie i, en nagaan hoe de EU-steun aan Tunesië kan worden opgevoerd.

Het gezamenlijke bezoek maakt deel uit van een rondreis van Donald Tusk om de stabiliteit in de regio en de aanpak van illegale migratie en terroristische dreigingen te bespreken.

Voorzitter van de Europese Raad i Donald Tusk verklaarde: "Alle Europeanen zijn getroffen door de aanslag in het Bardomuseum, want het waren de vrijheid en de democratie die via Tunesië het doelwit waren. Door die terroristische dreiging is de EU meer dan ooit vastbesloten haar samenwerking met Tunesië te versterken, en onze betrekkingen verder te intensiveren tot voordeel van onze bevolkingen, aan beide zijden van de Middellandse Zee. Tegelijkertijd moeten wij samen de diepere oorzaken aanpakken van de instabiliteit in de regio en de gevolgen ervan, zoals illegale migratie en terrorisme."

Hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini verklaarde: "Vandaag zeg ik "Le Monde est Bardo" ("de wereld is Bardo"), en ik sluit mij volledig aan bij de betogers die opkomen voor een vrij, open en democratisch Tunesië, tegen het terrorisme. De reactie van de Tunesiërs op deze beproeving bevestigt hoezeer zij hechten aan het beschermen van hun democratie en de stabiliteit in Tunesië. De verantwoordelijkheid van de EU bestaat erin de opbouw van een sterke Tunesische democratie te blijven begeleiden, en de veiligheid, de economische ontwikkeling en de sociale vooruitgang ten behoeve van alle Tunesiërs te waarborgen. Achter onze samenwerking op het gebied van veiligheid moet vaart worden gezet. Het is evenwel door onze samenwerking en uitwisselingen op alle gebieden te ontwikkelen dat wij de jongeren in Tunesië, en in Europa, reële mogelijkheden en toekomstperspectieven zullen bieden. Tunesië kan rekenen op de EU."

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini zullen een ontmoeting hebben met president Béji Caïd Essebsi, premier Habib Essid en parlementsvoorzitter Mohamed Ennaceur. Ook zullen zij een bezoek brengen aan het Bardomuseum om eer te betuigen aan de slachtoffers van de terroristische aanslag van 18 maart, waarbij 21 doden en vele gewonden vielen.

Dit bezoek komt er na de Europese Raden van februari en maart 2015, waar de staatshoofden en regeringsleiders overeen waren gekomen de strijd tegen het terrorisme op te voeren en zich nog meer in te zetten voor een politieke oplossing in Libië.

Dit bezoek volgt ook op het bezoek van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Mogherini aan Tunis op 13 februari, en op de Associatieraad EU-Tunesië van 17 maart. Toen is gesproken over alle uitdagingen van de democratische transitie in Tunesië, de sociaaleconomische situatie en de uitdagingen op het gebied van veiligheid en met name terrorisme die zowel Europa als het zuidelijke Middellandse Zeegebied het hoofd moet bieden. De EU en Tunesië hebben op 17 maart een protocol met betrekking tot de deelname van Tunesië aan EU-programma’s ondertekend.

Achtergrond

De Europese Raad van 20 maart heeft verklaard dat de Europese Unie en haar lidstaten "hun samenwerking met Tunesië bij de bestrijding van deze gemeenschappelijke terroristische dreiging zullen intensiveren, om zijn veelbelovende democratie te versterken en het land te helpen bij zijn sociaaleconomische ontwikkeling".

Naar aanleiding van het bezoek aan Tunis van EU-coördinator voor terrorismebestrijding Gilles de Kerchove eind februari, werkt de EU samen met de Tunesische autoriteiten aan de intensivering van de samenwerking in de strijd tegen het terrorisme in al haar aspecten, in het kader van haar steun voor de hervorming van de veiligheidssector en in overeenstemming met de bepalingen van de nieuwe grondwet inzake de rechtsstaat en de mensenrechten.