Deze week: belastingontduiking, LIBOR-schandaal, NAVO en terrorismebestrijding

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 30 maart 2015, 15:49.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg i en de EU-coördinator voor terrorismebestrijding, Gilles de Kerchove i, zijn deze week in het Parlement om te spreken over de veiligheidsuitdagingen voor de EU en haar reactie op terroristische dreigingen. De leden stemmen over wetgeving om de transparantie te vergroten bij de vaststelling van belangrijke rentetarieven Libor/Euribor. De strijd tegen belastingontduiking en belastingparadijzen wordt besproken in de nieuwe commissie voor belastingafspraken.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO en Gilles de Kerchove, EU-coördinator voor terrorismebestrijding, komen naar de commissie Buitenlandse zaken en zullen waarschijnlijk debatteren over de toestand in Libië en Tunesië en de EU-reactie op terroristische dreigingen.

Op dinsdag wordt er in de commissie Economische en monetaire zaken gestemd over ontwerpwetgeving voor de transparantie en betrouwbaarheid van de benchmarks die basisrentetarieven op de financiële markten of de prijsstelling van financiële contracten, zoals hypotheken, zouden kunnen beïnvloeden. De regels werden opgesteld na de manipulatie van de London Interbank Offered Rate (LIBOR) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor).

De bijzondere commissie belastingafspraken en de commissie Economische en monetaire zaken houden een gezamenlijke hoorzitting met de Commissaris voor fiscale kwesties, Pierre Moscovici i op maandagmiddag.

Op dinsdag debatteren beide commissies over fiscale kwesties met de OESO-secretaris-generaal Ángel Gurría en de directeur van het Centre for Tax Policy, Pascal Saint-Amans. Onderwerpen zijn onder meer de strijd tegen belastingontduiking en belastingparadijzen. De OESO wordt over het algemeen gezien als de juiste locatie voor het nemen van internationale besluiten over fiscaal beleid.

Recente initiatieven van de EU om de grondrechten te beschermen en te bevorderen worden besproken tijdens een hoorzitting van de commissie Burgerlijke vrijheden met de Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans i, EU-Hof van Justitie advocaat-generaal Juliane Kokott, de Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa, Nils Muižnieks en medewerkers van het EU-Bureau voor de grondrechten en andere deskundigen. De hoorzitting wordt gehouden ter voorbereiding van een ontwerpresolutie over de grondrechten in de EU in 2013-2014.

Op maandag wordt de Klimaatconferentie in december in Parijs besproken door Europarlementariërs, nationale parlementsleden en de Commissarissen voor Klimaat en Milieu, Miguel Arias Cañete i en Karmenu Vella i.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150328STO38901