Gabrielius Landsbergis: "Sancties tegen Rusland werpen al vruchten af"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 26 maart 2015, 15:30.

De financiële steun van € 1,8 miljard voor Oekraïne, de grootste die ooit naar een niet-EU-land ging, werd door de leden op woensdag 25 maart goedgekeurd. Voorafgaand aan de stemming spraken wij met de rapporteur, Gabrielius Landsbergis i, een christendemocraat uit Litouwen, over hoe het zal worden ingezet, de effectiviteit van de sancties tegen Rusland en de rol van het EP.

De plenaire vergadering gaat stemmen over uw verslag over 1,8 miljard euro voor financiële bijstand. Hoe zal dit een verschil maken?

In de eerste plaats is het financiële pakket onderdeel van een groter pakket dat we zullen leveren aan Oekraïne als deel van buitenlandse kredietverstrekkers zoals het IMF en de Wereldbank i. De Europese Unie i is dus één van de partners.

Ik ben er zeker van dat het Oekraïne zal helpen. Oekraïne worstelt om de begroting in evenwicht te brengen. Dit jaar alleen al moet Oekraïne tot 17 miljard euro van haar schuld terugbetalen. De lening die Europa verstrekt, zal helpen om de begroting in balans te brengen.

Denkt u, gezien de reacties van sommige lidstaten, dat de sancties tegen Rusland resultaat hebben?

Ik denk dat ze al resultaten laten zien. Het is moeilijk om de exacte resultaten te meten maar wat we zien is dat samen met de lage olieprijzen, de Russische economie echt lijdt. De belangrijkste reden voor de sancties was dat

Rusland haar beleid zou moeten veranderen. Ik denk dat de grote infrastructurele projecten onder hoge druk staan en dat Rusland ze niet kan voltooien. Dus ik denk dat we de sancties al vruchten afwerpen.

Wat is de rol van het Europees Parlement aan de onderhandelingstafel?

Het Europees Parlement is een sterke partner in de onderhandelingen. Ik ben in contact met het kantoor van de heer Tusk om informatie te delen. Het Parlement kan een zeer sterke steun bij de onderhandelingen bieden: als we een gemeenschappelijke taal met de Raad vinden, geeft dat een sterk signaal dat Europa echt ruggengraat heeft wat betreft kwesties zoals Rusland.

REF. : 20150325STO37718