Motie voor referendum over TTIP

woensdag 25 maart 2015

DEN HAAG (PDC i) - De Nederlandse bevolking moet zich via een raadgevend referendum kunnen uitspreken over het vrijhandelsverdrag TTIP. GroenLinks i-Kamerlid Jesse Klaver i diende hiertoe gisteren in de Tweede Kamer een motie i in.

Volgens Klaver raakt het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de EU aan 'uiterst fundamentele zaken' als milieunormen, privacy en de bescherming van werknemers. "Burgers moeten zich kunnen uitspreken over of wij onze wetten, rechten en plichten ondergeschikt willen maken aan een handelsverdrag."

Klaver hekelt de communicatie van het kabinet over het vrijhandelsverdrag: "Het kabinet doet net alsof het handelsverdrag enkel goed is voor onze economie en leidt tot meer banen, maar er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat het tegendeel waar is.".

Eerder riep de SP i al op tot een referendum. Op voorstel van Marianne Thieme i (PvdD) zal het parlement bovendien een debat houden over de gevolgen voor Nederland van dit Europese handelsverdrag. Een datum hiervoor is nog niet bekend.

Bron: RTL Nieuws