Gegevensbescherming en bestrijding terrorisme op agenda EP-delegatie Washington

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 24 maart 2015, 17:40.

De leden van de commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken bezochten vorige week Washington DC voor een ontmoeting met hun Amerikaanse collega's om zich op de hoogte te stellen van de stand van zaken en de voortgang in de VS over kwesties, zoals gegevensbescherming en het huidige wetgevende werk van het Amerikaanse Congres over een kader voor afluisteractiviteiten.

De leden lichtten hun Amerikaanse collega’s in over de hervorming van gegevensbescherming en initiatieven voor terrorismebestrijding waaronder het voorstel voor uitwisseling voor passagiersgegevens en het recht op toegang tot rechtsmiddelen.

Een van de belangrijkste doelstellingen was om het belang te benadrukken van gelijke rechten voor de toegang tot rechtsmiddelen voor EU-burgers in geval van overdracht van persoonsgegevens ten behoeve van de rechtshandhaving. Dit is één van de laatste overgebleven belemmeringen voor het sluiten van een overeenkomst tussen de EU en de VS voor het delen van gegevens voor rechtshandhaving.

Jan Philipp Albrecht i, een Duits lid van De Groenen i/EVA, die de missie leidde, concludeerde: "Uit onze talrijke gesprekken met hooggeplaatste ambtenaren van de overheid en congresleden, is gebleken dat er bereidheid bij beide kanten is om gelijke behandeling te krijgen voor EU- en VS-burgers bij het uitwisselen van informatie over de Atlantische Oceaan. Een zo snel mogelijke uitvoering hiervan is van het allergrootste belang voor het opnieuw opbouwen van het vertrouwen van de burgers en voor verbetering van de trans-Atlantische uitwisseling van informatie, in het bijzonder voor beveiligingsdoeleinden."

Handelsverdrag

De delegatie ontmoette ook leden van het US Trade Representative's Office om te benadrukken dat de bescherming van gegevens buiten de werkingssfeer van het trans-Atlantische partnerschap voor handel en investeringen moeten blijven. Het EU-kader voor gegevensbescherming, die gegevensverwerking in de EU regelt, moet blijven bestaan. De belangrijkste boodschap die de delegatie voor de Amerikanen had, was dat de naleving van het EU-kader voor gegevensbescherming geen protectionisme is maar eerbiediging van de grondrechten van de EU.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement..

REF. : 20150320STO36310