Verklaring van de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini, ter gelegenheid van Wereldwaterdag en de Europese Waterdag

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 23 maart 2015.

Ter gelegenheid van Wereldwaterdag brengt de Europese Unie i in herinnering dat veilig drinkwater en veilige sanitaire voorzieningen van cruciaal belang zijn voor een gezond en menswaardig leven. Toch beschikken meer dan 750 miljoen mensen ter wereld nog altijd niet over veilig drinkwater, en wordt hun dus een fundamenteel mensenrecht ontzegd. Dat is een menselijke tragedie, en het is volkomen onaanvaard­baar dat elke dag meer dan 4 000 kinderen jonger dan vijf jaar overlijden aan de gevolgen van ziekten die te maken hebben met het ontbreken van toegang tot schoon drinkwater en met ontoereikende sanitaire voorzieningen en hygiëne.

In 2015 heeft de wereld een unieke kans om tot overeenstemming te komen over een echt hervormende en alomvattende aanpak van armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling wereldwijd. Een op rechten gebaseerde aanpak van de agenda voor de periode na 2015, die alle mensenrechten omvat, en gendergelijkheid, biedt volgens de EU de beste garantie voor de verwezenlijking van deze doelstellingen. De beschik­baarheid en een duurzaam beheer van water en sanitaire voorzieningen voor allen moeten een belangrijk onderdeel van dit nieuwe kader vormen, omdat water een bepalende factor is voor duurzame ontwikkeling.

De EU is bezorgd over het probleem van waterschaarste en waterstress, dat in toenemende mate toe te schrijven is aan de klimaatverandering en in de toekomst, als gevolg van demografische ontwikkelingen, waarschijnlijk steeds meer mensen zal treffen. Watertekorten, slechte waterkwaliteit, droogte of overstromingen zijn factoren die gewelddadige conflicten in de hand werken, waardoor opnieuw talrijke mensen de toegang tot water wordt ontzegd.

Op basis van de ervaring en de kennis die de EU en haar lidstaten op het gebied van waterbeheer hebben opgedaan, is de EU een groot pleitbezorger van grensover­schrijdende samenwerking op het gebied van waterbeheer met het oog op het bevorderen van duurzame ontwikkeling, stabiliteit, vrede en veiligheid. In dit verband juichen wij toe dat het Verdrag inzake de bescherming en het gebruik van grensover­schrijdende waterlopen en internationale meren (Waterverdrag van de Economische Commissie voor Europa i van de Verenigde Naties i) voor alle lidstaten van de Verenigde Naties is opengesteld en dat het Waterlopenverdrag van de Verenigde Naties in augustus 2014 in werking is getreden. De EU ziet er ook naar uit een actieve bijdrage te leveren tot het welslagen van het Wereld Water Forum in april dit jaar.