Directeur Europees Defensie Agentschap bezoekt minister Hennis

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op maandag 23 maart 2015, 15:15.

Directeur van het Europees Defensie Agentschap i (EDA) Jorge Domecq bracht vandaag een kennismakingsbezoek aan minister Hennis-Plasschaert i. Zij spraken onder meer over de Nederlandse bijdrage aan de capaciteitenontwikkeling binnen de Europese Unie i en nieuwe initiatieven op maritiem gebied. Er is ook vooruit gekeken naar de Europese Raad i, de vergadering met regeringsleiders, in juni.

Het EDA is een agentschap van de Europese Unie en valt onder de Raad van de Europese Unie i. Het doel van het agentschap is de samenwerking tussen de lidstaten bij ontwikkeling van militaire capaciteiten via vernieuwende projecten en programma's te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn pooling and sharing op het gebied van counter-IED, maritieme surveillance en cyber defence.

Voorop

Binnen het EDA loopt Nederland voorop. Een voorbeeld is het Multi Role Tanker Transport, een multinationaal project onder Nederlandse leiding voor het gezamenlijke kopen en onderhouden van tank/transportvliegtuigen. Ook is er veel vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een Europese maritieme veiligheidsstrategie (EU Maritime Security Strategy). Nog een voorbeeld is het Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory, een gepantserd laboratorium dat helpt bij het opsporen van de leggers van bermbommen.

"Militaire tekorten zijn alleen op te lossen als landen voor gezamenlijke oplossingen zorgen", aldus minister Hennis na afloop. "Het versterkt de militaire effectiviteit en vergroot de mogelijkheid om te handelen."

Domecq ontmoette naast minister Hennis ook de Directeur Plannen van de Defensiestaf, de Directeur Strategie, Beleidsontwikkeling en Innovatie en de Directeur van de Defensie Materieel Organisatie.