Verklaring van hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini namens de Europese Unie over de Internationale Dag voor de uitbanning van rassendiscriminatie

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op zaterdag 21 maart 2015.

Vandaag vieren we de Internationale Dag voor de uitbanning van rassendiscriminatie.

Dit jaar vieren wij tevens de 50e verjaardag van de aanneming van het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie. Het Verdrag is de grondslag voor de wereldwijde strijd tegen rassendiscriminatie. En als zodanig blijft het ons eraan herinneren dat alle mensen vrij en gelijk in waardigheid worden geboren en dat alle aannames of overtuigingen die het tegendeel beweren, onjuist en moreel verkeerd zijn. Dit is de reden waarom het Verdrag overal moet worden geratificeerd en uitgevoerd.

Rassendiscriminatie en het aanzetten tot discriminatie, haat of geweld tegen personen, op grond van het feit dat zij behoren tot een bepaalde etnische of godsdienstige groep, en gewelddaden die zijn ingegeven door racisme en vreemdelingenhaat, zijn een aantasting van de kern van de universele rechten van de mens en de fundamentele vrijheden en mogen nooit worden getolereerd.

Krachtige maatregelen ter voorkoming en bestrijding van alle vormen en uitingen van racisme en vreemdelingenhaat zijn onmisbaar voor het creëren van veilige, inclusieve en pluralistische samen­levingen, gebaseerd op de waarden diversiteit, tolerantie en wederzijds respect. Deze omvatten niet alleen doeltreffende wettelijke reacties, maar ook preventieve maatregelen ter bevordering van sociale integratie en gelijkheid van alle leden van de samenleving.

In al haar opgevoerde inspanningen om rassendiscriminatie uit te bannen zal de EU blijven samen­werken met partnerlanden en internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties i, de Raad van Europa i en de OVSE, en met relevante maatschappelijke organisaties. In de acties van de EU zal bijzondere aandacht uitgaan naar alle personen die door cumulatieve en meervoudige vormen van discriminatie het kwetsbaarst worden gemaakt.

Het is nu meer dan ooit noodzakelijk dat de mondiale gemeenschap op nationaal, regionaal en internationaal niveau vastberaden en doeltreffende maatregelen neemt om alle vormen van rassendiscriminatie uit te bannen.