Conclusies van de Raad over het actieplan voor de Golf van Guinee 2015-2020

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 maart 2015.
  • 1. 
    De Raad i keurt vandaag het bijgaande actieplan voor de Golf van Guinee 2015-2020 goed, waarin de steun wordt beschreven die de Europese Unie i zal leveren aan de inspanningen van de regio en haar kuststaten om de vele uitdagingen inzake maritieme veiligheid en georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Net als met de strategie, die op 17 maart 2014 is goedgekeurd, wordt met dit actieplan nogmaals het belang bevestigd dat de Europese Unie hecht aan de voortzetting van de nauwe samenwerking met partners in West- en Centraal-Afrika, door alle passende maatregelen te nemen om criminaliteit op zee, waaronder piraterij en gewapende overvallen op zee, illegale visserij, migranten­smokkel en mensen-, drugs- en wapenhandel, te bestrijden en de onderliggende oorzaken aan te pakken met het oog op het bevorderen van veiligheid en stabiliteit op lange termijn in de regio.
  • 2. 
    De Raad onderstreept dat met het actieplan wordt beoogd zowel op regionaal als op nationaal niveau steun te verlenen voor de huidige inspanningen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten (Ceeac) en de Commissie voor de Golf van Guinee (GGC), alsook aan de ondertekenende staten van de gedragscode met betrekking tot het voorkomen en bestrijden van piraterij, gewapende overvallen op vaartuigen en illegale activiteiten op zee in West- en Centraal-Afrika, die tijdens de top van staatshoofden en regeringsleiders van juni 2013 is aangenomen in Yaoundé, Kameroen. Met de uitvoering van het actieplan moet de intraregionale samenwerking worden versterkt en moet de mate van coördinatie tussen de EU en haar lidstaten enerzijds en de internationale partners anderzijds, worden opgevoerd. De Raad staat klaar om de kuststaten van West- en Centraal-Afrika bij te staan om duurzame welvaart te bewerkstelligen door middel van een geïntegreerde en sector­doorsnijdende aanpak, waarbij het belang van goed bestuur, rechtsstatelijkheid en de ontwikkeling van het maritieme domein om nauwere samenwerking op handelsgebied mogelijk te maken, alsook het scheppen van werkgelegenheid voor de landen in de regio, aan elkaar worden gekoppeld.
  • 3. 
    De Raad verzoekt de HV en de Commissie om in nauw overleg met de lidstaten te beginnen met de uitvoering van het actieplan voor de Golf van Guinee, rekening houdend met de EU-strategie voor maritieme veiligheid en het bijbehorend actieplan, en in nauwe samenwerking met de regio zelf, en met cruciale internationale partners. In dit verband ziet hij uit naar de benoeming van een hoofdcoördinator van de EU voor de Golf van Guinee. De Raad zal te gelegener tijd hierop terugkomen.

EU-actieplan voor de Golf van Guinee, 16 maart 2015

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN