Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de Europese Unie over de Krim

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 maart 2015.

Een jaar na het plaatsvinden van het onwettig en onrechtmatig "referendum" en de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol bij de Russische Federatie, blijft de Europese Unie i zich vastbesloten inzetten voor de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne.

De Europese Unie erkent deze daad van schending van het internationaal recht niet en blijft deze veroordelen. De illegale inlijving van de Krim en Sebastopol door de Russische Federatie vormt tevens een rechtstreeks gevaar voor de internationale veiligheid, met grote gevolgen voor de internationale rechtsorde die aan de eenheid en de soevereiniteit van alle lidstaten bescherming biedt.

De Europese Unie zal zich blijven inzetten voor de onverkorte uitvoering van haar beleid van niet-erkenning, onder meer door middel van beperkende maatregelen. De EU doet een hernieuwde oproep aan de VN-lidstaten om soortgelijke niet-erkenningsmaatregelen in overeenstemming met Resolutie 68/262 van de VN-Veiligheidsraad te overwegen.

De EU spreekt opnieuw haar diepe bezorgdheid uit over de voortdurende militaire opbouw en de verslechtering van de mensenrechtensituatie op het schiereiland, met name de ontzegging van vrije meningsuiting en de vervolging van personen die tot minderheden behoren. De Europese Unie herhaalt haar oproep om de internationale mensenrechtenactoren volledige, vrije en onbeperkte toegang te verlenen tot het gehele grondgebied van Oekraïne, inclusief de Krim en Sebastopol.

Dit document is beschikbaar in de volgende niet-EU-talen: Russisch