Conclusies van de Raad over ebola

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 maart 2015.
  • 1. 
    De Raad i bekrachtigt de verklaring van de medevoorzitters van de ebola-conferentie "From Emergency to Recovery", die op 3 maart 2015 in Brussel i werd gehouden. Memorerend aan zijn conclusies van oktober en november 2014 en de voortrekkersrol van de Europese Unie i (EU) en haar lidstaten als hoofddonoren in de crisisrespons van de internationale gemeenschap onderkennend, herhaalt de Raad dat hij vastbesloten is de ebola-epidemie te beëindigen door het aantal gevallen tot nul te herleiden en op dat niveau te handhaven via voortdurende en passende noodhulp en ondersteuning van herstelplannen. Hij brengt andermaal hulde aan het heldhaftige optreden en de opoffering van alle nationale en internationale hulpverleners die hebben geholpen bij het ter plekke beteugelen van de epidemie en spreekt zijn erkenning uit voor de bijdrage die de diplomatieke missies van de EU in de getroffen landen hebben geleverd.
  • 2. 
    De Raad onderstreept dat het van belang is spoedig en op gecoördineerde wijze de tot nu toe toegezegde noodhulp en herstelfinanciering te bekostigen; meer bepaald dienen op zeer korte termijn voor 400 miljoen dollar ontbrekende middelen te worden gevonden voor de acties van de agentschappen van de Verenigde Naties i (VN) en de extra steun die nodig is voor de eerste herstelprioriteiten en de regionale paraatheid. De Raad verzoekt de Commissie en de lidstaten daartoe bij te dragen, onder meer door een snelle terugbetaling van het saldo van de 1,3 miljard euro die door de EU en haar lidstaten werd toegezegd maar nog niet voor honderd procent werd verstrekt. Hij roept eveneens op tot het voortzetten van de samenwerking en de coördinatie tussen de actoren die betrokken zijn bij de huidige respons- en hersteloperaties om het optimaal en doeltreffend inzetten van middelen te garanderen.
  • 3. 
    De Raad neemt nota van de komende voorjaarsbijeenkomsten van de Wereldbankgroep met het IMF, van de follow-up van de speciale zitting van de Uitvoerende Raad van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO i) over ebola die tijdens de eerstvolgende WHO-vergadering wordt besproken, van de bijeenkomst die de Secretaris-generaal van de VN in mei organiseert, en van de voor juni geplande zitting van de Afrikaanse Unie (AU). De EU en haar lidstaten zullen in nauwe samenwerking met de getroffen landen blijven bijdragen aan de prioriteiten voor herstel op lange termijn. Daartoe behoren onder meer de wederopbouw van duurzame stelsels voor sociale en gezondheidszorg, alsmede vredesopbouw en staatsopbouw. De Commissie voor vredesopbouw van de VN en de New Deal voor de inzet in fragiele staten blijven belangrijke platformen voor internationale coördinatie en voor het ontwikkelen van een coherente strategie waarin ontwikkeling, veiligheid en politieke aspecten samengaan, onder meer voor het herstel na de ebola-epidemie.
  • 4. 
    De Raad wijst op het belang van de toezeggingen van de medevoorzitters te zorgen voor verbetering inzake plaatselijke en nationale governance, transparantie en verantwoording, te zorgen voor meer inclusieve en doeltreffende resultaten inzake dienstverlening voor burgers, zoals algehele toegang tot gezondheid en onderwijs, en te zorgen voor een aanpak van de zware last die ten gevolge van de crisis op de schouders van vrouwen en meisjes rust.
  • 5. 
    De Raad neemt nota van de geleerde lessen en van de toezegging van de medevoorzitters en de partners de lokale, nationale, regionale en wereldwijde paraatheid te zullen versterken, waaronder ziektesurveillance en mechanismes voor vroegtijdige waarschuwing bij rampen, met het oog op het voorkomen, opsporen en beteugelen van toekomstige uitbraken. De Raad herhaalt zijn verzoek aan de Commissie, en aan de lidstaten, een snel en gericht te ontplooien reserve van vrijwillige gezondheidsdeskundigen op te richten door middel van het mechanisme voor civiele bescherming van de Unie. De internationale inspanningen die in samenwerking met de farmaceutische industrie worden geleverd voor het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling teneinde vaccins, behandelingen en snelle tests te ontwikkelen en goed te keuren, dienen te worden voortgezet.
  • 6. 
    De Raad neemt nota van de armslag voor de EU en haar lidstaten om een leidende rol te blijven spelen in het ondersteunen van samenwerking in het getroffen gebied, teneinde ebola uit te roeien en ervoor te zorgen dat de ziekte niet opnieuw uitbreekt, onder meer door de Unie van de rivier de Mano, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), de AU en het VN-stelsel, met name de WHO. De Raad verzoekt de EU-ebolacoördinator te blijven samenwerken met de Europese Dienst voor extern optreden en hij vraagt de diensten van de Commissie, alsook de lidstaten, daar verder over na te denken.