Conclusies van de Raad over Mali

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 maart 2015.
  • 1. 
    De Raad i veroordeelt krachtig de recente terreuraanslagen in Bamako, Gao en Kidal, waarbij een Belgische werknemer van de delegatie van de Europese Unie i in Mali, een Frans staatsburger en burgers uit Mali en Tsjaad het leven lieten, en betuigt zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. Dergelijke daden zijn, waar zij ook plaatsvinden en wie de daders en de slachtoffers ook zijn, onaanvaardbaar. De Europese Unie (EU) veroordeelt, samen met de rest van de internationale gemeenschap, alle terreurdaden en andere gewelddaden en mensenrechtenschendingen die bij voortduring in Mali plaatsvinden, en zegt de Malinese autoriteiten andermaal haar steun toe in hun strijd tegen de gesel van het terrorisme en in hun streven de daders voor de rechter de brengen. De bescherming van de bevolking, en met name van vrouwen en kinderen, die zwaar van deze daden te lijden hebben, moet worden gegarandeerd.
  • 2. 
    Mali en zijn buurlanden worden de laatste tijd steeds vaker geteisterd door gewelddadige aanslagen en terreuractiviteiten, waardoor het des te urgenter wordt dat alle partijen spoedig overgaan tot de sluiting en ondertekening van het akkoord dat op 1 maart tijdens de vredesonderhandelingen in Algiers is bereikt, en dat een klimaat tot stand wordt gebracht waarin de gemeenschappen in Mali eendrachtig de strijd met het terrorisme aangaan en in vrede en veiligheid met elkaar samenleven.
  • 3. 
    De EU feliciteert Algerije en de andere leden van het bemiddelingsteam met de immense inspanningen die zij zich hebben getroost om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen, en bevestigt dat zij bereid is haar rol in het follow-upcomité te vervullen; dit comité moet met spoed worden opgericht en operationeel gemaakt, en moet het vermogen en de politieke wil hebben de implementatie van het vredesakkoord doeltreffend te monitoren en te ondersteunen. Zij beklemtoont dat de nauwe samenwerking tussen de speciale vertegenwoordiger van de EU (SVEU) voor de Sahelregio, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor Mali en de multidimensionale geïntegreerde stabilisatiemissie in Mali van de Verenigde Naties (Minusma) moet worden voortgezet.
  • 4. 
    De Raad beschouwt het ontwerpvredesakkoord als een unieke kans voor een politieke oplossing voor de crisis. De in Algiers geparafeerde tekst is het best mogelijke compromis, waarmee het pad voor een duurzame vrede in Mali wordt geëffend, op voorwaarde dat alle partijen hun toezeggingen nakomen. De EU roept alle partijen die zulks nog niet hebben gedaan, met aandrang op het akkoord zo spoedig mogelijk te paraferen. Zij zegt andermaal toe alle inspanningen ter zake te zullen steunen, en Mali bij het implementeren van het vredesakkoord met alle passende middelen en instrumenten waarover zij beschikt, te zullen bijstaan. In het kader van de brede aanpak wil de EU gebruik blijven maken van de instrumenten die haar in dit verband ter beschikking staan, met inbegrip van de GVDB-missies EUTM Mali en EUCAP Sahel Mali, de SVEU voor de Sahelregio en het onlangs ondertekende nationaal indicatief programma voor Mali.
  • 5. 
    De Raad benadrukt dat doeltreffende follow-upmechanismen nodig zijn om de implementatie van het akkoord te kunnen monitoren, in combinatie met verzoeningsprocessen op lokaal niveau. In dit verband moedigt hij de Malinese regering ertoe aan, vaart te zetten achter de effectieve oprichting van de Commissie voor dialoog, waarheid en verzoening, en deze commissie in staat te stellen haar werkzaamheden zo spoedig mogelijk aan te vatten, zodat de rechten van slachtoffers van mensenrechtenschendingen ten volle kunnen worden erkend.
  • 6. 
    De Raad herinnert aan zijn conclusies van 9 februari en onderstreept de belangrijke rol van Minusma, de vredeshandhavingsmissie van de Verenigde Naties, bij het consolideren van vrede, veiligheid en stabiliteit. Hij zegt Minusma in dit verband andermaal zijn volledige steun toe voor de uitvoering van haar mandaat en haar inspanningen om burgers te beschermen, en verzekert de missie van de voortdurende medewerking van zijn twee GVDB-missies.