Somalië: EU verlengt opleidingsmissie

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 maart 2015.

De Raad i heeft de EU-opleidingsmissie in Somalië (EUTM Somalia) verlengd tot en met 31 december 2016.

Sinds 2010 verstrekt de missie militaire opleidingen en advies op basis-, leidinggevend en gespecialiseerd niveau over een door Somalië geleid militair opleidingssysteem. Een andere bijdrage van EUTM Somalia bestond in strategische adviesverstrekking aan het Somalische ministerie van Defensie en de nationale strijdkrachten over de ontwikkeling van de veiligheidssector, onder meer wat betreft personeelsbeheer, strategische planning en defensiegerelateerde wetteksten.

De hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini i, verklaarde het volgende: "De EU-opleidingsmissie heeft in Somalië al een echt verschil gemaakt met de opleiding van circa 5000 Somalische soldaten.Het accent zal geleidelijk verschuiven naar begeleiding van Somalische opleiders, opdat het Somalische nationale leger zijn eigen opleiding geleidelijk kan overnemen.Dit zal de inspanningen van Somalië om veiligheid en stabiliteit in het land te brengen, ondersteunen."

In het kader van het verlengde mandaat zal de adviserende pijler van de missie verder worden versterkt. Onder meer dankzij de inspanningen van EUTM bestaat er nu civiele controle over de strijdkrachten en is werk gemaakt van het bestuur van het ministerie van Defensie, en is een defensieplan uitgewerkt binnen de algemene context van openbare dienstverlening. De verplaatsing van het hoofdkwartier van de missie van Uganda naar Mogadishu begin 2014 heeft dit werk aanzienlijk vergemakkelijkt.

EUTM Somalia is onderdeel van de totaalaanpak van de EU voor Somalië, die bestaat uit diplomatieke inspanningen, ontwikkelingssteun, humanitaire hulp en aandacht voor de veiligheid. Het betreft twee complementaire missies in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid van de EU: EUNAVFOR-operatie Atalanta, die moet bijdragen tot het bestrijden van piraterij voor de Somalische kust, en EUCAP NESTOR, voor het ontwikkelen van capaciteit voor maritieme veiligheid in de Hoorn van Afrika en de westelijke Indische Oceaan.

EUTM Somalia is van start gegaan in december 2010, en is sinds 2014 gevestigd in Mogadishu. Brigadegeneraal Antonio Maggi (Italië) is met ingang van 8 maart 2015 benoemd tot missiecommandant en heeft de leiding over een team van 125 medewerkers.

Factsheet EUTM Somalia, oktober 2014

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN